We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Sengal House / Play/ Saketh Singh

Sengal House / Play/ Saketh Singh

© Nancy Peter, Jaya Sriram© Nancy Peter, Jaya Sriram© Nancy Peter, Jaya Sriram© Nancy Peter, Jaya Sriram+ 23

More SpecsLess Specs
© Nancy Peter, Jaya Sriram
© Nancy Peter, Jaya Sriram

Text description provided by the architects. Sengal House is an eight key boutique hotel located in a potter’s village near Auroville. The brutalist form of the building stands out in the context, with a conscious design decision to build in local and visually familiar materials. Thus the name ‘Sengal’ was derived from the local language-Tamil, which stands for bricks.

© Nancy Peter, Jaya Sriram
© Nancy Peter, Jaya Sriram

A lush tropical landscape with a series of boulders placed between exposed concrete walls leads to the entry door. Four exposed-brick-modules, each with rooms on two levels are screened by an envelope of perforated brick façade; bricks angled according to the sun path and building’s orientation. Apart from improving passive-cooling, the façade helps in restricting visibility to the rooms from adjacent spaces. A small inner-court between the room and the façade acts as a private retreat. The modules and courtyards are linked by a single linear corridor, oriented in the north-south axis. They are built diagonal to each other, on either side of the axis; to accommodate courtyards between them. The latter incorporates dining-areas along with a coffee bar.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Nancy Peter, Jaya Sriram
© Nancy Peter, Jaya Sriram

The layout emphasizes the openness of the space, unlike the boxed-in feeling of a conventional hotel. Inside each room, the layout is optimized to receive ambient daylight with two major fenestrations, the larger floor-to-ceiling opening to the inner-court. The light is further accentuated by the subtle finishes of cement oxide walls and natural stone floor. The rooms are equipped to function to guests’ requirement with amenities for a work-station, lounge area and mini-bar.

© Nancy Peter, Jaya Sriram
© Nancy Peter, Jaya Sriram

Light plays an important role in the design of the project, as it consistently draws attention to the forms. The space constantly changes with day-light; underlying the different textures and colors as well. Different spaces enhance and mellow the light accordingly, throughout the day.

© Nancy Peter, Jaya Sriram
© Nancy Peter, Jaya Sriram
First Floor Plan
First Floor Plan
© Nancy Peter, Jaya Sriram
© Nancy Peter, Jaya Sriram

Wind rustles the flourishing landscape as the plants with large foliage create groves to experience the cool shade. The landscape softens the built volume and will continue to grow. The careful choice to integrate tropical-landscape into the design dictates the micro-climate in the space, moderating the temperature in the common courtyards as well. The project puts together design elements customized in collaboration with local craftsmen at different scales. Details like room-numbers were custom designed by the studio and made locally, while the terracotta gargoyles were developed with a local potter. Stones of different sizes and forms were sourced from local quarries. including the 2.5 tone monolithic stone that forms the reception desk.

© Nancy Peter, Jaya Sriram
© Nancy Peter, Jaya Sriram

As a design approach there is a conscious effort to create spaces that are site-specific, stand the test of time and age gracefully; unlike conventional spaces that require constant maintenance or change with trends. The studio-designed spaces act like a canvas and integrate with the nature of the site. Thus the user experiences the built-form and landscape visually; while continuing to experience the natural surfaces and microclimate physically. The design is a progressive take on what hotels can be- based on the idea of user-comfort and their underlying experience; taking it a notch above conventional hotel experiences.

© Nancy Peter, Jaya Sriram
© Nancy Peter, Jaya Sriram

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Puducherry, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sengal House / Play/ Saketh Singh" 01 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952380/sengal-house-play-saketh-singh> ISSN 0719-8884
© Nancy Peter, Jaya Sriram

Sengal酒店,微气候调控与在地设计 / Play/ Saketh Singh

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.