We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

MTRL Kyoto / Fumihiko Sano Studio

MTRL Kyoto / Fumihiko Sano Studio
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka

© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka+ 29

  • Architect In Charge:Fumihiko Sano
  • Design Team:Fumihiko Sano
  • Contractor:Kansai Reform Labo
  • City:Kyoto
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka

Text description provided by the architects. Located down a street off Kawaramachi-Gojo in Kyoto, the pre-existing structure is a 120 year old pseudo-Western designed wood building. After being used as print shop and furniture store over several decades, the house was planned to be renovated to a co-working space called MTRL KYOTO. The renovation focused on creating a space which would allow for people to work comfortably in a fixed space.

One of the purposes for renovating the original structure was to embrace the original charm of the old architecture. The transformed house needed to merge seamlessly with the city of Kyoto to create a familiar feel as people would walk by the building. This thought was visualized by a newly built façade at the entrance. Walking underneath the steel plate roof to the garden can gives a traditional alleyway feeling which can be experienced throughout the older neighborhoods of Kyoto.

© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
First Floor Plan
First Floor Plan
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka

Japanese traditional lattice-work on the ground floor illustrates designs of traditional Kyoto architecture design while enabling visitors to see through the inside. Layering fixed glass windows around the lattice work successfully integrates both old and modern styles.

© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka

Steel footings used for the exterior wall were repurposed as a part of the façade on the first floor, making it possible to have a great view Jyotokuji Temple from the balcony. The alteration to the exterior allowed for the use of a scenic point and allowed for the repurposing of historical materials. 

Third Floor Plan
Third Floor Plan
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka

The first and second floors function as co-working spaces. Inside, there is an irregular shaped table and variously placed chairs allow for the movement of the person to constantly change so that a different space experience is made depending on seating location. There are two large displays for presentations and conferences, prototyping spaces to create with various materials purchased independently by the user, and various machines such as 3D printers and laser cutters.

© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka

Modern building materials like a black punching metal and acrylic furniture is utilized in conjecture with traditional materials like brick, plaster finished black wall, solid wood furniture, woven fabrics or pillars from Hida Furukawa city which the client specifically desired in the renovation. 

© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
Section
Section

On the third floor, the space is separated into four areas: a wall-mounted desk for concentrating on individual work, a ring shaped counter for communication with others, a whiteboard space for meetings, and a storage area. The counter is designed by shifting the ring shaped tables and changing the height to separate computer and manual work. The circular shape allows for communication with others on the inside and outside of the ring. The center of the ring serves as an observation point for the entirety of the room.

© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka

The mixture of traditional and modern materials in this 120 year old building creates an open space for people to have imaginative and creative experiences.

© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kyoto, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MTRL Kyoto / Fumihiko Sano Studio" 01 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952364/mtrl-kyoto-fumihiko-sano> ISSN 0719-8884
© Nobutada Omote, Yosuke Tanaka

京都MTRL联合办公 / Fumihiko Sano

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.