We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hair Salon in New York / BoND

Hair Salon in New York / BoND

© Nick Glimenakis© Nick Glimenakis© Nick Glimenakis© Nick Glimenakis+ 15

  • Architects: BoND
  • Area Area of this architecture project Area:  1100 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Nick Glimenakis
More SpecsLess Specs
© Nick Glimenakis
© Nick Glimenakis

Text description provided by the architects. Architects Noam Dvir and Daniel Rauchwerger of BoND have transformed a loft in a landmark building in the neighborhood of Chelsea into a hair salon. The design process began in January 2020, and when reports of the pandemic started hitting the news, the duo – together with the salon’s founder Garrett Bryant –  adapted the original design to accommodate new public health regulations. 

© Nick Glimenakis
© Nick Glimenakis
© Nick Glimenakis
© Nick Glimenakis

Keeping the original open layout of the space, the designers introduced wooden frames that operate as thresholds between different areas, while maintaining visual connection. Upon entry, patrons are directed to a small foyer and bathroom area where they can wash their hands and sanitize or leave any personal belongings.  The adjacent waiting area is separated from the main styling area by an additional frame that doubles as display for hair products. “The idea was to allow the hairstylists to monitor people coming in and out of the space, without putting any walls up“, says Dvir, “while light in appearance, the frames are impactful in creating distinct areas”. 

© Nick Glimenakis
© Nick Glimenakis

Following the guidelines for social distancing, the previously stationary styling stations became mobile, allowing to keep clients 10’ apart. The stations could be moved around the space as needed and be sanitized between appointments without interfering the work of other stylists. In the future, when social distancing rules will be relaxed or phased out, the number of stations could be doubled. 

© Nick Glimenakis
© Nick Glimenakis

A key feature of the design are mobile planters with Ficus trees and lush Monsteras. The plants, together with large scale murals that dominate the space, are inspired by Henry Matisse’s plant-filled studio and colorful papercut works. The designers carefully positioned the plants to create invisible paths between stations and to further eliminate unnecessary physical proximity.

© Nick Glimenakis
© Nick Glimenakis

 “In the past few months we are seeing retail spaces being adapted to social distance measures in varying degrees of success, installing floor stickers and roping to better control the number and flow of people”, says Rauchwerger. “Our approach to introduce light interventions like wood frames, plants or lighting fixtures to mark off areas“.

© Nick Glimenakis
© Nick Glimenakis

Hawthorne Studio was recently reopened as part of Phase II in New York, switching to an online reservation system and cashless payment. “Little did I know when we were designing the studio that we would be so prepared for social distancing and our new normal”, says the studio’s founder, Garrett Bryant.

© Nick Glimenakis
© Nick Glimenakis

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:New York, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hair Salon in New York / BoND" 07 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952297/hair-salon-in-new-york-bond> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.