We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

ZD House / Studio ZADES

ZD House / Studio ZADES

© Vladimir de Mollerat du Jeu© Vladimir de Mollerat du Jeu© Vladimir de Mollerat du Jeu© Vladimir de Mollerat du Jeu+ 39

Saint-Didier-au-Mont-d'Or, France
More SpecsLess Specs
© Vladimir de Mollerat du Jeu
© Vladimir de Mollerat du Jeu

Text description provided by the architects. The ZD house is located in a residential area of the town of Saint-Didier-au-Mont-d'Or, near Lyon in France. The parcel, with a south orientation on the street side, which requires the establishment of a house at the back of the plot. This L-shaped layout frees up as much space as possible for the south-facing garden to enjoy the terrace and the swimming pool. Access to the house is via a narrow passage leaving no view of the garden.

© Vladimir de Mollerat du Jeu
© Vladimir de Mollerat du Jeu
Axo
Axo
Plan
Plan
© Vladimir de Mollerat du Jeu
© Vladimir de Mollerat du Jeu

It is once you enter the house that the garden is revealed and thanks to the large glass opening, it ends up becoming one with the house. Large sliding glass windows transforming the living room into a huge terrace opening onto a green space, erasing the separation between inside and outside.

© Vladimir de Mollerat du Jeu
© Vladimir de Mollerat du Jeu

The concrete structure of the house incorporates large spans which accentuate the idea of a floating box and promote a completely free and continuous space. The materials are used in a radical way, the entrance and garage part is in concrete forged in wooden plank. Inside the walls are also left in raw concrete. The use of wood for all shutters, garage door and interior carpentry recalls the imprint of wood left on concrete.

© Vladimir de Mollerat du Jeu
© Vladimir de Mollerat du Jeu

The large white volume of the floor seems to float above a volume of glass. The only opaque concrete volume on the ground floor contains the entrance, the toilet and the rear part of the kitchen. The ZD house, with its large volumes and its raw and minimalist materials, inspires sobriety. The concrete symbolizes the passage of time and exposes the existence of the life of the building.

© Vladimir de Mollerat du Jeu
© Vladimir de Mollerat du Jeu

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "ZD House / Studio ZADES" 30 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952212/zd-house-studio-zades> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.