We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Dutchess County Studio / GRT Architects

Dutchess County Studio / GRT Architects

© Ithai Schori© Ithai Schori© Ithai Schori© Ithai Schori+ 21

More SpecsLess Specs
© Ithai Schori
© Ithai Schori

Text description provided by the architects. GRT Architects designed a studio in Dutchess County, New York for Manhattanites considering a move. Living and working in a large city inevitably involves conversations about leaving it. Our clients raised their children in the Frank Lloyd Wright-planned Usonia community and then moved to Manhattan as their nest emptied. Looking to retirement and grandchildren they found twenty-four pastoral acres on a lake in Dutchess county, yet remained apprehensive about full-time relocation.

© Ithai Schori
© Ithai Schori

We proposed to start by building a small studio that would let the clients develop a feel for the land before committing further. In order to locate the studio, we needed to create a master plan. Doing so meant creating schematic designs for a three-bedroom house, workshop, swimming pool, fire pit, and dock then laying them out to share utilities sized to serve all including a common drive, septic system, well, and electrical service. We located the studio where it would have a view but not be the view.

© Ithai Schori
© Ithai Schori
Site plan
Site plan
© Ithai Schori
© Ithai Schori

We composed three equally sized volumes in a pinwheel to create an 800 square foot open plan studio. Each mass has an identical roof atop a beak-like clerestory window but asymmetry was introduced in response to the site. The masses meet at a center point, marked by the pinwheel intersection of three steel beams but the interior is conceived as three subtly implied rooms, each oriented each to a different view. The southern mass steps down to follow the topography and windows are sized and located to balance views with privacy. Built-in elements perform many of the roles walls normally would, implying rooms without dividing the space and creating areas for cooking, living, and sleeping.

© Ithai Schori
© Ithai Schori

A murphy bed in the living space allows for guests while tall closets in the sunken sleeping space create some privacy between them and the owners. The studio is heated and cooled without the use of fossil fuels, using a radiant concrete slab and air conditioning concealed above the only ‘true’ room – the bathroom. The bathroom walls are tinted waterproof plaster executed in Moroccan tadelakt and the floor carries the triangle motif forward with custom terrazzo tiles. The counters are also in custom terrazzo, fabricated by Kaza Concrete who also produce GRT’s Flutes & Reeds line of concrete tiles.

© Ithai Schori
© Ithai Schori

Outside, the studio is clad in textured black brick, a material that plays optical tricks depending on lighting, sometimes flattening the complex mass into a single plane. The roof is clad in natural cedar shakes with copper trim intended to add a warmer aspect to the design.

© Ithai Schori
© Ithai Schori
© Ithai Schori
© Ithai Schori

The owners have greatly enjoyed the studio and asked us to proceed with other elements of the master plan including the pool, dock, and workshop. Grandchildren are expected in late 2020 and planning for the home is underway.

© Ithai Schori
© Ithai Schori

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Dutchess County Studio / GRT Architects" 25 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952065/dutchess-county-studio-grt-architects> ISSN 0719-8884
© Ithai Schori

交错风车工作室 / GRT Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.