MoAE – Huamao Museum of Art Education / Álvaro Siza + Carlos Castanheira

MoAE – Huamao Museum of Art Education / Álvaro Siza + Carlos Castanheira

© Bowen Hou© Bowen Hou© Bowen Hou© Bowen Hou+ 45

  • Area Area of this architecture project Area:  5300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Bowen Hou
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Sto, CLIMAR
  • Architect In Charge:Álvaro Siza with Carlos Castanheira
  • Project Architect:1st phase (schematic design) – Luis Reis, Elisabete Queirós, Pedro Carvalho; 2nd phase (design development/construction) – Pedro Carvalho
  • Project Team:Jorge Santos, Joana Soeiro, Sara Pinto, Susana Oliveira, Francesca Tiri, Rita Ferreira, Diana Vasconcelos, Inês Bastos. Luísa Felizardo
  • 3d Models And Renderings:Germano Vieira, Sara Noronha
  • Local Management & Supervision:Chunyi Liu
  • Light Design:Alexandre Martins – GPIC
  • Acoustical Engineering:Filipe Andrade Santos
  • Structural Engineering:Paulo Fidalgo – HDP
  • Consultants:Zhejiang Huazhi Architecture Design Ltd (Xiuguang Tong, Zheren Li, Tianying Cheng)
  • Office In Ningbo:Design institute of Landscape & Architecture – China Academy of Art
  • Engineering:Hangzhou MJP Mechanical & Electrical Design Consultant Ltd
  • Construction Company:Zhejiang Wanhua Construction Ltd
  • Model:Escala Reduzida
  • Clients:Ningbo Huamao Education Culture Investment Ltd.
  • City:Ningbo
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Bowen Hou
© Bowen Hou

Text by Álvaro Siza - A Convivial Relationship

1.The Museum of Art Education of Ningbo occupies a site located along the North shore of Lake Donqian. Its plan has a triangular form, delineated by continuous walls, with slightly curved rather than angled corners.

© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou

On the ground floor, the volume of the museum emerges isolated and bordered on its three sides by planted or paved areas. Public and service access to this level – which is designated P0 – together with access to the VIP area, are located on the Northwest facade, in the gap between the museum and the hillside. This space extends, wrapping around the museum and connecting with the access road.

© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou

2. Generally, on all floors, the internal spaces in a strip to the Northwest, are occupied by atriums, lifts, stairwells, services and toilets. A second strip is occupied by spaces of larger dimensions: foyer, library, administration and exhibition rooms.

Courtesy of CC&CB
Courtesy of CC&CB

Finally, on the Southeast side, there is an ample, full height triangular space, top lit by a roof light and surrounded by ramps from the first to the fourth floor. The natural lighting is highlighted by the white walls and is brought into the surrounding rooms, through deliberately placed openings.

© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou

3. The basement and the recessed top floor are differentiated by function and dimension. They are organised according to the planned spatial and structural order and in accordance with the impact of other floors levels. Basement: the area corresponding to the visible volume of the building, with uses and circulation similar to the upper floors, also extends under the entrance way to the Northwest, between the hillside and the museum and under a narrow band of the hillside, accommodating technical areas.

© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou

The structure and roof slab for a second level, which is accessible from the basement and from the museum entrance way, retains and limits the hillside and its vegetation. Set-back Floor/VIP Area: only part of the available area is occupied and this opens out to the rooftop terrace.

© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou

4. The building, cladded in corrugated aluminium sheeting, appears dark in the landscape. Its image constantly shifting from black to silver, depending on the angle of incidence of light and the angle of vision. The interior is an essay on light, captured in the internal patio and distributed from there to spaces arranged around it, becoming progressively less intense. The controlled lighting, specific to the different exhibition spaces, uses tube lights, suspended both horizontally and vertically as suits in each case. 

© Bowen Hou
© Bowen Hou

5. Externally, a pedestrian ramp connects the museum entrance way with the road network of the nearby residential area and hotel. A fundamental intent of the project, is for it to be part of a convivial relationship between the natural landscape and the pre-existing and planned buildings, while maintaining the role of protagonist that is appropriate to a public and cultural building.

© Bowen Hou
© Bowen Hou

Text by Carlos Castanheira - Small on the Outside and Immense Inside

A Museum must be big. Inside.
A Museum must be bright. Inside.
The Art Education Museum is a small Museum that is immense inside.

© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou
© Bowen Hou

Leaning against on the hillside, its undulating form hovers above the ground.
It is intriguing in its elegance and in its mystery.
Nothing is obvious in this little building. 

© Bowen Hou
© Bowen Hou

The public entrance is reached after passing around the form of the building and experiencing an imposed, absorbing compression, to then be released into a vast space, the full height of the building, where a snaking ramp links all the floor levels. This exercise of compression and release is constant during the visit.

© Bowen Hou
© Bowen Hou

This diversity in routes and the interconnection of spaces makes this small building vast inside.
Its volume is equally challenging.

Models. Image Courtesy of CC&CB
Models. Image Courtesy of CC&CB

From the exterior it is suspended above the ground as it undulates in its metal cladding.
It reflects the ever-changing daylight that makes the form move and transform. Incessantly.
Inside, the introspective calm of the exhibition spaces contrasts with the movement of the visitors circulating in the enormous void.
Dynamism is taught through Art.
Size doesn’t matter, but a Museum must have a Big Soul.

Hand Sketches. Image Courtesy of CC&CB
Hand Sketches. Image Courtesy of CC&CB

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lianxin Road, Dongqian Lake, Ningbo, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MoAE – Huamao Museum of Art Education / Álvaro Siza + Carlos Castanheira" 25 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952027/moae-nil-huamao-museum-of-art-education-alvaro-siza-plus-carlos-castanheira> ISSN 0719-8884
© Bowen Hou

华茂艺术教育博物馆 / Álvaro Siza + Carlos Castanheira

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.