Renovation and Extension E. Fermi Secondary School / Giulia de Appolonia - officina di architettura

Renovation and Extension E. Fermi Secondary School / Giulia de Appolonia - officina di architettura
© atelier XYZ
© atelier XYZ

© atelier XYZ© atelier XYZ© atelier XYZ© atelier XYZ+ 39

Palazzolo sull'Oglio, Italy
  • Clients:Municipality of Palazzolo sull’Oglio
  • Engineering:Tesis srl
  • City:Palazzolo sull'Oglio
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
© atelier XYZ
© atelier XYZ

Text description provided by the architects. The intervention, even considering its limited dimension is complex, as it is articulated in three different fields: a selective refurbishment concerning some of the pre-existing school zones, a recent extension aimed to host some offices and a new auditorium, and a deep intervention of seismic adaptation and energy efficiency on the gymnasium. The insertion of the new volume is aimed to complete the template of the existing complex established for consecutive additions of volumes with different shapes and in different moments: to the U body of the scholastic building built at the beginning of the 1950s were added the small volume of the dressing rooms and the gym in the 1970s.

© atelier XYZ
© atelier XYZ
Site plan
Site plan
© atelier XYZ
© atelier XYZ

The intention is to build an element to complete this sequence of the existing addictions closing u- shape figure introducing in the meanwhile a volume with his own formal identity: the polycarbonate second skin has the function of connecting the volumes, passing in front of them as a translucent blanket that let us guess what you have behind and propose a new global reading of the building.

© atelier XYZ
© atelier XYZ
© atelier XYZ
© atelier XYZ

Apart from this, the new volume proposes an entrance for the school, necessary because of the presence of the auditorium that needs a separate entrance for the external public but used as an opportunity to give the school a symbolic and representative entrance that distinguishes it from all the other existing one.

© atelier XYZ
© atelier XYZ

Finally, the new hall placed on the last floor of the building like a bridge between the school and the gym represents the heart of the cultural production of the school and through his transparent facades see and can be seen from everywhere becoming a very strong symbolic element.

© atelier XYZ
© atelier XYZ

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:25036 Palazzolo sull'Oglio, Province of Brescia, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Renovation and Extension E. Fermi Secondary School / Giulia de Appolonia - officina di architettura" 24 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952004/renovation-and-extension-e-fermi-secondary-school-giulia-de-appolonia-officina-di-architettura> ISSN 0719-8884
© atelier XYZ

E.Fermi 高中翻新扩建 / Giulia de Appolonia - officina di architettura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.