We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Ladera / Estudio Juan Domingo Santos

House in Ladera / Estudio Juan Domingo Santos

© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda+ 24

  • Area Area of this architecture project Area:  396
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2006
  • Photographs Photographs:  Fernando Alda, Amparo Garrido, Valentín García
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Pladur, Alberto Rodríguez Puertas Metálicas, Cauchil SL, Cristalería Herrera e Hijos SL, La Alpujarreña, Metalistería Ballesteros, Mármoles Nevado, Serafim Pereira Simoes
  • Lead Architect: Juan Domingo Santos
  • Design Team:Carmen Moreno Álvarez, Javier Castellano Pulido, Alejandro Muñoz, Margarita Martínez, Martin Hochrein
  • Clients:Marcel Amigó y Esther Ayats
  • Engineering:Jorge Silva
  • Structural Engineering:Gop-Ingenieros
  • Rigger:Juan Domingo Torres, Manuel Martín Herrero
  • Industrial Engineering:Patricio Bautista Carrascosa
  • Furniture:Serafim Pereira Simoes Lda, Tools Mobiliario S.L., Galería De Arte Sandunga
  • Rugs:Alfombras La Alpujarreña
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
Cortesía de Estudio JDS
Cortesía de Estudio JDS

Text description provided by the architects. The house can be interpreted as an item incorporated into the landscape. It is dug into the ground, setting the bedroom in the deepest zone, isolated from the outside, while the half-buried and the kitchen have views of Sierra Nevada. Two pavilions on different levels, interconnected by an underground passage, make the day zones independent from the more private rooms. The degree of freedom of the interior circulations is reminiscent of the movements in nests built by termites and other insects that live underground. The house is inspired by these strange, apparently random, aimless movements, and the traveling times involved. So we can use the chosen itinerary to shorten or stretch the time of the physical action of moving. We can use different times to link the same rooms, in other words, accelerate or slow down the time it takes for us to move to the same place by choosing different paths.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Patio plan
Patio plan
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Outside, the entrance to the house is from the roof, an earthen garden/lookout situated above the living room, which allows domestic and work activities to be taken outdoors in suitable weather conditions. Above the bedrooms, a water tank containing a six meter long patio is a source of luminosity for the interior while at the same time prolonging the reflected view of Sierra Nevada into the house. The patio in the water provides lightening and ventilation to the rooms beneath the tank and also acts as a thermal regulator for each season. In summer, the water spills over the walls to provide cool relief from the intense heat, while in winter, it is a natural isolator. The moist concrete walls in the patio will have a crystalline appearance, and their color and texture will gradually change over time as moss and lichen start to grow on them.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Sections
Sections
© Fernando Alda
© Fernando Alda

It was decided to dispense with any sort of interior rendering. The concrete structure is left bare, only clad with white plasterboard and the light entrance points to highlight certain positions, providing an artistic treatment to the way the rooms are lit. The large picture window and the roof garden are the only spaces open to the exterior where the inhabitants can adapt their lives to the seasons, come rain, snow, wind or sun. This is a proposal for life that makes reference to a quiet occupation in a natural environment.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Ladera / Estudio Juan Domingo Santos" [Casa en Ladera / Estudio Juan Domingo Santos] 26 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952002/house-in-ladera-estudio-juan-domingo-santos> ISSN 0719-8884
© Fernando Alda

拉德拉住宅,嵌入景观 / Estudio Juan Domingo Santos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.