Voyage Coffee Rd.Yongjia / atelier suasua

Voyage Coffee Rd.Yongjia / atelier suasua

© Yumeng Zhu© Yumeng Zhu© Yumeng Zhu© Xiaomeng Su+ 20

  • Architects: atelier suasua
  • Area Area of this architecture project Area:  40
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Yumeng Zhu, Xiaomeng Su
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Koizumi
  • Architect In Charge:Xiaomeng Su
  • Design Team:Xiaomeng Su, Xiaoming Zeng
  • Client:VOYAGE COFFEE
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

Text description provided by the architects. The cafe is located on side of Yongjia Road, in the former French concession in Shanghai. On the other side of the road, there is a 1928 built German heritage castle which has wall surface with fine sand mixed pebble and a tower with steep roof. It used to be Ziwen Song's residence and now serves as a centre for the elderly.

© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

This old buildingon our site was initially a garage of community. The function had been changed as a shop in not long time ago.The garage was a masonry-concrete building with two separated rooms and two big doors for vehicles respectively towards the road. The previous shop only made an addition of two windows facing the inner courtyard.

As the reason that the ownership of inner courtyard belongs to other property, windows were blocked by them from the outside.The interior space is usually dark and wet because of the depth of the building. It is uncomfortable to stay even in good weather, not to mention the continuous rainy season in Shanghai.

© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

We had reached a consensus in the very beginning, that the design is no need for “gaining attentions” by the public in this beautiful environment. It can be physically as simple as a small pavilion just only to guarantee a basic need. In atmosphere, it can be integrated into the scene of daily life and naturally invites people come and stay, chat and relax. People in here can capture the precious sunlight during a long season of emotional weather, also they will be more aware of appreciating the pleasant surrounding environment.

© Xiaomeng Su
© Xiaomeng Su
© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

Our renovation wasstartedin the reason of repairing its leakage problem, thus the height restriction should be consistent with the old building. We firstlycombined two garage rooms into one, and demolished the flat concrete roof with only 2.2m clear height. A pitched roof with wood structure and a glass roof covered instead. Also we demolished the solid wall along the road and made this facade open.

© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

In this way, space visually extend vertically and horizontally, also sunlight are more invited into the building. The site is not regular rectangle, which gives us the opportunity to free up some spaceto the public. This also helped to ease the tension of boundary between the building and the road. The roof is laid with red flat tilesand tiles stepped on the cornice to follow the oblique outline. The window opening towards the inner courtyard was reshaped into avertical one decorated with red brick, which echoes the German castle across the road.

© Yumeng Zhu
© Yumeng Zhu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:502 Rd.Yongjia, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Voyage Coffee Rd.Yongjia / atelier suasua" 26 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951956/voyage-coffee-rongjia-atelier-suasua> ISSN 0719-8884
© Yumeng Zhu

上海永嘉路咖啡馆 / 刷刷建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.