Casa Lueri / BOS Arquitectes

Casa Lueri / BOS Arquitectes

© delriobani© delriobani© delriobani© delriobani+ 21

Palma, Spain
  • Architects: BOS Arquitectes
  • Area Area of this architecture project Area:  175
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cortizo, Klein, AutoCAD, SketchUp
  • Lead Architect:Miguel Barceló, Margalida Segui
  • City:Palma
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© delriobani
© delriobani

Text description provided by the architects. In a context with tall buildings and dividing walls in a neighbourhood that is transforming to accommodate more and more tall buildings and more housing density, we find this house that aims to be a refuge within the chaos.

© delriobani
© delriobani
© delriobani
© delriobani

Two other very important variables must be added to this context. One is the situation of living in a city in a house with its living area on the ground floor, highly compromising privacy with the direct visual contact of pedestrians. The other is that it is precisely this facade of the street that has the best solar orientation, the south-east. For this reason, the house is resolved from the courtyard, which allows the sun to enter, thus also ensuring privacy and creating a filter to the city. This filter between the city and the inner world is created with the transition from the street to the courtyard and from the courtyard to the house, as a way of accessing the interior.

© delriobani
© delriobani
© delriobani
© delriobani

Living between two courtyards is the leitmotif of the project. It is a common space that is both interior and exterior, since opening the sliding windows completely transforms this interior into the "porch", which is pleasant in summer. The night area is located on the upper floor.

© delriobani
© delriobani

The main room is connected to the bathroom with a dressing room and extends into the sleeping area. The second room can be divided with two sliding doors if necessary. The idea on this floor is that visual control over the house through the courtyard can be maintained at all times, from many different perspectives, taking into account that the house is very small. In short, with a few square meters and a far from ideal location, a house with a spacious feeling is achieved with all the needs covered while living in the city of Palma.

© delriobani
© delriobani
© delriobani
© delriobani

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa Lueri / BOS Arquitectes" [Casa Lueri / BOS Arquitectes] 23 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951753/casa-lueri-bos-arquitectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.