Casernes House / CAVAA Arquitectes

Casernes House / CAVAA Arquitectes

© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula+ 36

Villanueva y Geltrú, Spain
  • Architects: CAVAA Arquitectes
  • Area Area of this architecture project Area:  195
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Adrià Goula
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cortizo, Ikea, Muuto, Persiana Barcelona, Adobe, AutoCAD, Roca, Trimble, Viefe handles
  • Lead Architect:Oriol Vañó, Jordi Calbetó
  • Design Team:Laura Antolín, Maribal González, Federico Acetti, Anna Fontich
  • Structural Engineering:Eduard Simó
  • Consultants:SJ12 instalaciones
  • Collaborators:Build-it
  • Construction Manager:Josep Massana
  • City:Villanueva y Geltrú
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The restoration of Casernes was a project that aimed to showcase the history of the building and the modifications it had previously undergone throughout different eras. Gemma and Vicenç bought a row house that was divided into two separate dwellings – one located on the ground floor, and the other on the first floor, respectively. The building development planning had been very disjointed and, as a result, the building suffered from serious ventilation and lighting problems.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Despite these issues, the building boasted some magnificent original features, such as great ceiling height between the two stories, ample width between the dividing walls, as well as charming structural and joinery/trim details that gave the building a character that we wanted to preserve. After selecting, cleaning, and restoring the distinguishing features to be preserved, the end result is a space where the original features contrast with newly built elements to create overlapping layers that stand testament to the history of the building and the lives written in its walls.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Section
Section
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The exposed ceilings of the house act as a film reel that provides us a glimpse into each consecutive phase of its construction and restoration process. The original vaulted brick ceiling with metal beams is left exposed for a clean look and is interlaced with the new concrete slabs and steel beams used for structural reinforcement. The aim is for each layer to reveal, through its differentiated textures and colours, the passing of the years and to highlight the new additions and modifications.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Section
Section
© Adrià Goula
© Adrià Goula

In terms of the layout, two pre-existing spaces were fundamental in shaping the design plan: the interior patio and the straight staircase that leads to the first floor. The patio understood as a natural extension of the ground floor living space has been extended, fitted with a porch, and connected to the annex at the back of the patio. To this main patio, we added two additional patios that complement and enhance the natural lighting and ventilation system of the house.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Plans
Plans
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Firstly, in the case of the new guest bedroom, a triangular opening cut into the wall allows for cross-ventilation. In addition, a patio skylight in the centre of the main living space creates a chimney effect, allowing for air to flow naturally through the whole house. This patio, at the same time, serves as a means to ensure open communication between the different levels of the building, providing new visual perspectives and flooding interior spaces that have no direct connection to the outdoors with light.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The organization of the circulation spaces has been designed starting from a single linear element: the existing staircase, which has been expanded and which functions almost as a light well, making indoor spaces feel brighter and more spacious.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The staircase and bathrooms are squeezed together along the south dividing wall, thus allowing the ground floor to remain a wide-open space that extends from the street to the patio. Accessing the house through the kitchen, we encounter the living spaces on the ground floor, which are linked together. These are also connected, through the central patio, with the study on the first floor, where the bedrooms are located at the far ends.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Villanueva y Geltrú, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Casernes House / CAVAA Arquitectes" [Casa Casernes / CAVAA Arquitectes] 20 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951731/casernes-house-cavaa-arquitectes> ISSN 0719-8884
© Adrià Goula

卡塞纳斯之家,往昔与现世并存 / CAVAA Arquitectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.