Y’s Kitchen / Shushi Architects

Y’s Kitchen / Shushi Architects

© Koji Fuji© Koji Fuji© Koji Fuji© Koji Fuji+ 20

  • Architects: Shushi Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  60
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Koji Fuji
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Toto, LIXIL , Sanwa Company, X's
  • Architect In Charge:Shuichiro Yoshida
  • Design Team:Shushi Architects
  • City:Minato City
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Koji Fuji
© Koji Fuji

Text description provided by the architects. The project is restoration of one dwelling unit in 7 story apartment. The owner had lived for several year. They understood the room character throughout the year, such as thermal environment, natural lighting, wind ventilation and neighborhood environment. Architect designed based on all those room characters that they experienced. The apartment set on the slope and has zig-zag plan. The architect changed the room from the existing plan to L shape plan, making use of given surrounding context. The south of the room has view to school playground opposite and is surrounded natural green environment.

© Koji Fuji
© Koji Fuji
Plans
Plans
© Koji Fuji
© Koji Fuji

The long kitchen counter leads to the living space with sofa which is set down from the kitchen space, as it gives a nice view to surrounded environment. They wanted to keep the kitchen as the main character of the house. So they used a long counter for kitchen, dining and living space. The long counter could be used for different purposes like desk for working or dining table. The 6m long kitchen of mortar counter is used for cooking and dining space so you could eat while cooking at the same time. The living room has L shaped sofa and step from dining space, then it is used intimate space as sitting around. From their dwelling experience they make open planning for air circulation. Using insulation and ventilation makes comfortable living environment and it minimize the use of active energy, electricity and gas etc.

© Koji Fuji
© Koji Fuji

The architect made openings between the room divisions for the wind circulation and installing insulation towards the exterior wall of the apartment which also act as a protection from outside heating. The window frame of the apartment could not be changed as it is the common element of the apartment so made it a double frame window making the second frame with wood. This double frame window acts as a thermal insulator. The interior side of the wall with insulation was covered with red brown colored Italian tiles which looks like sand stone also it has similar color as the apartment’s exterior red brick which gives the feel of exterior atmosphere in the living room. 

© Koji Fuji
© Koji Fuji

The kitchen is set in a way that everything is just an arm away and makes it as a cycle cooking, dining, and dish washing, drying and storing back the dishes. The drying cabinet being on top of the stainless steel kitchen counter makes dish washing and drying easy.

© Koji Fuji
© Koji Fuji

The drying cabinet on the top has a tube light inside which gives heat and makes drying faster. Also the drying cabinet looks like a light box. The glass shelf used in existing kitchen is set between living room and bedroom. The frame was painted black and the light behind the glass shelf inside the bedroom makes the glass shelf looks like a lantern. The bedroom area was raised 40cm from the floor which was made with tatami finish. This tatami unit could be moved making the lower space as a storage area. The window between the kitchen and washroom is used as a shelf as well as a mirror. The window controls the sight from kitchen. Because of the window and the shelf could be used from both sides. 

© Koji Fuji
© Koji Fuji
Site Plan
Site Plan
© Koji Fuji
© Koji Fuji

The space of toilet sliding door acts as a two way sliding door it’s a toilet door as well as washing cabinet when the toilet door is closed the washing cabinet is open and when the toilet door is open the washing cabinet is closed. The bedroom door is also a sliding door which when open hides the book shelf and when closed shows the book shelves. The sliding door makes the living space fun acting like hide and seek. All the lighting instalments in the apartment are designer’s original work. They considered and used materials and lighting which are suitable for the space. Making the space pleasant and atmospheric.

© Koji Fuji
© Koji Fuji

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:2-chōme-27-7 Shirokanedai, Minato City, Tokyo 108-0071, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Y’s Kitchen / Shushi Architects" 20 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951486/ys-kitchen-shushi-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.