We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rights & Brands Stockholm / Anders Berensson Architects

Rights & Brands Stockholm / Anders Berensson Architects

Courtesy of Anders Berensson ArchitectsCourtesy of Anders Berensson ArchitectsCourtesy of Anders Berensson ArchitectsCourtesy of Anders Berensson Architects+ 27

  • Area Area of this architecture project Area:  500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Adobe Systems Incorporated, Ash wood parquette, BRICMATE, Dahl Agentur, Gulled, SA Möbler, SIS
  • Lead Architects: Anders Berensson
More SpecsLess Specs
Courtesy of Anders Berensson Architects
Courtesy of Anders Berensson Architects

Text description provided by the architects. Anders Berensson Architects have designed the new Stockholm office for Nordic licensing company Rights & Brands. The interior design focus on creating a functional workspace as well as displaying the company’s classic Scandinavian brands, through custom-made cabinets and murals CNC-milled, printed, or painted onto the interior of the space.

Plan
Plan

The program is divided into two parts. An office part with workspaces, telephone rooms, storage, and printers is located at the quiet part furthest from the entrance. These functions take up half the space and have a calm and strict functional design in soft colors and Scandinavian materials. The floors are made of industrial ash wood parquet and limestone from the Swedish island Gotland. The interiors are in soft colors and pine trees.

Courtesy of Anders Berensson Architects
Courtesy of Anders Berensson Architects

The second more public part includes the entrance, conference rooms, kitchens, and toilets and is designed in the same fashion but with more representative and social functions. This part is designed with custom-made furniture displaying the company’s brands. Since many brands are Scandinavian icons we focused on creating a design that rather refers to how a museum would show its collections than how a typical store or office would show its products. We, therefore, decided to frame a smaller amount of high-quality items in cabinets and on pedestals instead of making a packed shelf showing a lot.

Courtesy of Anders Berensson Architects
Courtesy of Anders Berensson Architects

The displayed items change over time or depending on events or visitors. All items have their own space in frames or on a pedestal to be shown as a standalone piece of art. All custom-made interior is made in a pine tree to give the items a Scandinavian backdrop. Most design brands start like an art project rather than a business. To highlight this we chosen to incorporate some of the fine graphic art into the built. Some classic graphics has become cut out silhouettes functioning as handles in hatches, other patterns have been enlarged into CNC-milled murals or scaled up paintings zooming into the enormous craft of one single piece of art.

Courtesy of Anders Berensson Architects
Courtesy of Anders Berensson Architects

The entrance. The entrance area is a museum space with a cabinet covering the whole entrance wall. The cabinet includes most brands. The cabinet is covered with changeable hatches to fit several scenarios. When a specific event is taken place a specific type of item can be displayed. Every hatch has a milled hole that is both a handle but also a silhouette of its content. So when the hatch is closed it’s a small reminder of the product hidden behind the hatch. The entrance area also has a waiting area with an exhibition on pedestals showing rarities and design icons.

Courtesy of Anders Berensson Architects
Courtesy of Anders Berensson Architects
Elevation - Entrance Cabinet
Elevation - Entrance Cabinet
Courtesy of Anders Berensson Architects
Courtesy of Anders Berensson Architects

The central corridor. The central corridor is a mix of cabinets, lockers, library, and glass cabinets for displaying products. At the end of the corridor is an upscaled up wallpaper motive from the legendary Finnish artist Tove Jansson illustration the tough journey.

Courtesy of Anders Berensson Architects
Courtesy of Anders Berensson Architects

The Kitchen and lounge area. The kitchen and lounge area is mostly designed for spontaneous meetings. The custom made furniture are designed for more social functions. At the facade runs a long bench that shifts from being a sitting area to a workbench. At the lounge area is a library of design and illustrator books. The coffee bar has another Tove Jansson drawing of a forest scaled up, digitalized and CNC milled into the pinewood wall.

Courtesy of Anders Berensson Architects
Courtesy of Anders Berensson Architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Stockholm, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rights & Brands Stockholm / Anders Berensson Architects" 18 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951422/rights-and-brands-stockholm-anders-berensson-architects> ISSN 0719-8884
Courtesy of Anders Berensson Architects

斯德哥尔摩艺术办公室 Rights & Brands / Anders Berensson Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.