We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

HL House / Chi.Arch

HL House / Chi.Arch
© Thanh Pham, Chi.Arch
© Thanh Pham, Chi.Arch

© Thanh Pham, Chi.Arch© Thanh Pham, Chi.Arch© Thanh Pham, Chi.Arch© Thanh Pham, Chi.Arch+ 36

  • Architects: Chi.Arch
  • Area Area of this architecture project Area:  250
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Thanh Pham, Chi.Arch
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Enscape, Jotun, Adobe, Anfaco Lighting, Egger, Gach Bong Viet, STA Interior, Trimble Navigation, Xinfa
More SpecsLess Specs
© Thanh Pham, Chi.Arch
© Thanh Pham, Chi.Arch

Text description provided by the architects. HL-House occupies a small site 4x18m hemmed in by other residences in the residential area called Binh Thanh District, Ho Chi Minh city. This area is very near the city center, convenient place to go to work. However, this is the old residential area near the center, the alley is very narrow, less than 2m, with a dense building density, low drainage, quality of life is not good enough.

© Thanh Pham, Chi.Arch
© Thanh Pham, Chi.Arch
Second Floor Plan
Second Floor Plan
Section 02
Section 02
© Thanh Pham, Chi.Arch
© Thanh Pham, Chi.Arch

The owner of the house is three people young family, with the desire to have a living space full of natural light and ventilation, They want to stay away from stuffy of urban living after all day long working. The limitation is narrow façade, less than 4m, the solution chosen by architect is to open a large atrium at the center of the house, provide natural light for all the spaces and rooms, the void at the end of the house make space for natural ventilation.

© Thanh Pham, Chi.Arch
© Thanh Pham, Chi.Arch

The criteria is just enough area for rooms, almost 1/3 area of building be share for the atrium. Stair steps material is wood with steel structure, The corridor floor material is wooden slats, red ancient brick for all the wall at the atrium, this place is connection space for all indoor areas. You can communicate with each other through this void.

© Thanh Pham, Chi.Arch
© Thanh Pham, Chi.Arch

The ground floor start with the entrance, the piano space, main area is kitchen and bar behind the house, the dining table is located at the atrium area. While, the living room is placed at the mezzanine to free up area for the ground floor. This place have the view to the main door, the master bedroom, and this area is suitable for the split-level floor house, creating more space lively in the house.

© Thanh Pham, Chi.Arch
© Thanh Pham, Chi.Arch

All functional spaces in the house contact with natural light, ventilation, and tree, this is also desirable right from the start of design process of the owner and architect.

Section 01
Section 01

Limited area and hard to approach in the narrow alley is a common disadvantage of a townhouse in Vietnam, especially in the old residential area. The only way to create a real living space if you want to put wind and sunny in the house is taking out a part of the building area. Design team contribute a part of making that space, and the owners of the house are the people who complete that space and make home.

© Thanh Pham, Chi.Arch
© Thanh Pham, Chi.Arch

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "HL House / Chi.Arch" 11 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951258/hl-house-chrch> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.