We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Piccolo House / Wood/Marsh

Piccolo House / Wood/Marsh

© Trevor Mein© Trevor Mein© Trevor Mein© Trevor Mein+ 35

More SpecsLess Specs
© Trevor Mein
© Trevor Mein

Text description provided by the architects. Designed by Wood Marsh Architecture, Piccolo House is a new headquarters and benchmark development by Piccolo. The collaborative relationship established between architect and developer represents their mutual respect and shared philosophies - quality, boldness and refinement. Emerging from its heritage legacy below, Piccolo House is spurred by its contex-tual considerations. Sheathed in an ordered monolith of off-form concrete, preci-sion cut-outs are subtly angled to reveal coloured reflective glass elements that reinterpret the autumnal tones of the brickwork in the neighbouring laneway. Akin to a block of stone being carved into, the mass references the lintel as a symbol of strength providing the structural framework for the building.

© Trevor Mein
© Trevor Mein
Elevation
Elevation
© Trevor Mein
© Trevor Mein

As one multi-use building, the development encompasses retail, hospitality, commercial, and luxury multi-residential into one unified concept. Its unique is-land site allows the architecture to be expressed on all sides. The original Victorian terrace building addressing Dorcas Street has been restored and reinstated as an active commerce centre contributing to the streetscape and connecting with the neighbourhood, whilst housing private tenancies within. The Charles Street laneway references Richard Giblett’s paintings on the con-temporary metropolis and reinterprets it into physical urban art using the materiality of Corten and various shades of steel.

© Trevor Mein
© Trevor Mein
Ground floor plan
Ground floor plan
© Trevor Mein
© Trevor Mein

By night this intervention becomes illuminated, drawing similar ideas to the artwork of Dan Flavin, by painting the street surface with light. The illumination of Charles Street also creates a sense of safety through passive surveillance. The architecture and interior experiences are inherently connected. Entry into the building occurs via John Street where mirrored glass and blackened metal elevate the sense of arrival. The Lobby interior mimics its colourful exterior with autumnal tones of mirrored glass.

© Trevor Mein
© Trevor Mein
© Trevor Mein
© Trevor Mein

Above sits four levels of well-crafted one and two-bedroom apartments, offering clear views of Melbourne’s urban skyline. On the upper level, the Piccolo penthouse office reinforces the solidity of the building using silver travertine to make an appropriately elevated interior response to the overarching idea of stone being carved away. Imbued with the qualities of a high calibre residential project, the resulting palette is intentionally dark, timber, black, and bronzed metal.

© Trevor Mein
© Trevor Mein
© Trevor Mein
© Trevor Mein

Effortlessly merging heritage and new, exterior and interior, commercial and residential Wood Marsh have designed a building that is a direct statement of their client’s values. Investing in longevity through a commitment to quality design, Piccolo House stands as the embodiment of its developer and owner as a successful model of a progressive build-to-rent property and a new home for Piccolo’s own office.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:5 John St, South Melbourne VIC 3205, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Piccolo House / Wood/Marsh" 11 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951204/piccolo-house-wood-marsh> ISSN 0719-8884
© Trevor Mein

Piccolo总部办公综合体,切割‘宝石’立面 / Wood/Marsh

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.