Eco-Site: Technical Infrastructure / PNG architects

Eco-Site: Technical Infrastructure / PNG architects
Courtesy of PNG architects
Courtesy of PNG architects

Courtesy of PNG architectsCourtesy of PNG architectsCourtesy of PNG architectsCourtesy of PNG architects+ 18

Villard-de-Lans, France
  • Architects: PNG architects
  • Area Area of this architecture project Area:  1500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Client:CC Massif du Vercors
  • City:Villard-de-Lans
  • Country:France
More SpecsLess Specs
Courtesy of PNG architects
Courtesy of PNG architects

Text description provided by the architects. On the Vercors plateau, an eco-site was created to sustainably manage and exploit local resources and waste. The main activity on this remote valley is related to silviculture. The new equipment is an additional tool, a facility expected to improve work conditions and the difficulty of daily tasks through an efficient, warm and generous building. The project consists of a main technical volume (a transfer dock for waste treatment and garages) as well as servant domestic volumes gathering the offices and workshops.

Courtesy of PNG architects
Courtesy of PNG architects
Section
Section
Courtesy of PNG architects
Courtesy of PNG architects

The request is also to promote a common resource: wood from local forests. Located on the fringe of the forest, as close as possible to the stumps, the construction is designed and dimensioned based on the available timber species, tools and local savoir-faire. Logs cut last year dry out, in the shade of the trees still standing. They are debited and transformed on site to be later used by all trades.

Courtesy of PNG architects
Courtesy of PNG architects
Axo
Axo
Courtesy of PNG architects
Courtesy of PNG architects

The project is a plea for timber construction and its virtues: structure, beams, cladding and ceilings, doors, windows, siding and partitions, the wood is used everywhere and in various states of transformation: raw, not edged, planed, sanded, oiled. It’s a 100% Vercors wood construction, being 186 m3 of solid wood chopped, sawn and processed on site.

Courtesy of PNG architects
Courtesy of PNG architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:38250 Villard-de-Lans, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Eco-Site: Technical Infrastructure / PNG architects" 10 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950981/eco-site-technical-infrastructure-png-architects> ISSN 0719-8884
Courtesy of PNG architects

自产自建,山上采伐山下建造 / PNG architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.