We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

M Campus / AIM Architecture

M Campus / AIM Architecture

© Dirk Weiblen© Dirk Weiblen© Dirk Weiblen© Dirk Weiblen+ 20

  • Project Managers:Danyang Wang, Min Yan
  • Project Architects:Javier Paz Taibo, Wanshu Zhou, Xiuzhi Hu
  • Design Team:Jovana Petrovic, Jamie Fernandez Rosa, Chen Ding, Yan Jiao, Chen Lian, Chao Liu, Jing Qin, Le Tian, Weizong Wang, Difeng Zhou
  • Interior Design:Arpad Bercek, Byungmin Jeon, Michael Hankiewicz,Peichin Li,Sowon Lee, Haiwen Deng, Xiaoming Huang, Xin Li, Xingheng Wu, Baoer Wangyou
  • Collaborator:East China Architectural Design and Research Institute, East China Architectural Design and Research Institute
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

Text description provided by the architects. When we think about an office headquarter, we think of a landmark, a tall building situated in a busy CBD. What if the headquarter roots on the edge of the city, one foot in the countryside? Could we embrace the rural qualities in this contemporary fashion headquarters? A few years ago, we were approached with this question. The request was a campus that celebrated the unique culture of the company, evoked the spirit of the brand, “Be different”, and create cohesion between two contrasting identities - that of the city dweller, the new urbane, modern China, and that of the traditionalist.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

This client has long navigated that tension, as one of contemporary China’s first and arguably most successful retailers. In 1995, the brand broke open the divide between the country’s working-class and previously inaccessible, expensive European fashion, and was at one point one of mainland China’s leading casual wear apparel brands. The project isn’t simply building a new corporate headquarters, but building a sustainable future. Breaking ground on one of the last unbuilt expanses of land between Disney, Pudong Airport, and the heart of Shanghai, the project evolved over time into a careful meditation on contrasts, context, and ultimately, developing an agricultural landscape into a commercial one. We needed to address the contrasts. So we did it in a way that only makes sense here: Head on. The campus was split into two landscapes -- hard and soft.

The soft scape is the domain of nature, growth, and sustainability. This area houses a library, training center, and an executive suite. The architecture is inspired by the textures of the countryside and more traditional courtyard homes. Nature is incorporated into the design through recycled brick evoking the rural vision. At the center is a lake, with a meandering path that connects the two areas.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

The natural environment - green trees bordering the water’s edge, water, hedge-lined pedestrian walkways - helps maintain the dialogue with the suburban environment, and sustains the vision of a living and working in a natural world.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

On the other side, we created a more high-density area. The client envisioned his campus as a place where work and life happen in tandem. Using about a third of the space, this part will be much more public-facing, and further blurs the line between what is corporate culture, and what is simply culture. We recreated the texture of daily city life,there are hotel and conference centers, flagship retail stores, offices, apartments, and a museum dedicated to the history of clothing culture in China.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

Separately, the buildings are singular, modest, and contrasted. But the campus was created to be as diverse as the people who will use it. Taken together, the juxtaposition of a high density, urban commercial center, and serene tree-lined courtyards with sun-splashed brick elicit a kind of tension that transforms the whole.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

Individually, each landscape is a testament to the power of identity. Together, the campus is a visual celebration of the diversity of the community.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "M Campus / AIM Architecture" 07 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950901/m-campus-aim-architecture> ISSN 0719-8884
© Dirk Weiblen

M园区 / AIM恺慕建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.