City Council Education Service / HUB

City Council Education Service / HUB

City Council Education Service  / HUB - Exterior Photography, Windows, FacadeCity Council Education Service  / HUB - Interior Photography, Chair, Lighting, ColumnCity Council Education Service  / HUB - Interior Photography, Dining room, Chair, Table, Windows, BeamCity Council Education Service  / HUB - Exterior Photography, Windows, FacadeCity Council Education Service  / HUB - More Images+ 42

More SpecsLess Specs
City Council Education Service  / HUB - Exterior Photography, Windows, Facade
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. Thanks to its central position on the Leien – the inner ring road – the building for the headquarters of the city council’s education service is located beside one of Antwerp’s core structural urban design elements and traffic arteries. The design, which comprises the complete reconversion of an existing 1970s office block, seeks to connect – despite the anomalous morphology of the existing structure – with the historic buildings along the Leien.

City Council Education Service  / HUB - Interior Photography, Chair, Lighting, Column
© Stijn Bollaert
City Council Education Service  / HUB - Image 44 of 47
Plan
City Council Education Service  / HUB - Interior Photography, Chair, Facade, Column
© Stijn Bollaert

This is achieved via a subtle three-part intervention – plinth, middle section and superstructure – and an intermediate cornice that matches the height of the adjoining buildings. The building has a public floor with a reception area, learning centre and cafeteria. Together with the offices and the meeting centre, these unite the various different divisions of the city council’s education service. The renovation comprises a series of clear interventions: The existing concrete shell was retained and combined with a new, sustainable façade constructed from prefabricated wooden infill elements (in line with NZE norms) that were clad in lightweight anodised folded aluminium.

City Council Education Service  / HUB - Interior Photography, Living Room, Beam, Column
© Stijn Bollaert
City Council Education Service  / HUB - Interior Photography, Living Room, Lighting, Chair
© Stijn Bollaert

The cladding is the same shade as the historic buildings in natural stone; Flexible floorplans around a central core, in line with the ‘New Way of Working’; The greening and partial clearance of the inner area with a new roof garden above the existing car park; A new superstructure on the roof, constructed from CLT, with public meeting rooms that allow optimal enjoyment of the view.

City Council Education Service  / HUB - Interior Photography, Facade, Beam
© Stijn Bollaert

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Frankrijklei 71/73, 2000 Antwerpen, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "City Council Education Service / HUB" 04 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950700/city-council-education-service-hub> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.