House Petry / Estúdio MRGB

House Petry / Estúdio MRGB

© Hermes Romão© Hermes Romão© Hermes Romão© Hermes Romão+ 25

  • Architects: Estúdio MRGB
  • Area Area of this architecture project Area:  420
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Hermes Romão
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alutec, Bontempo, Centrogran, Deca, Hill House, Lumini, Madipê, Portinari
  • Lead Architects:Igor Campos, Hermes Romão, Rodolfo Marques
  • Project Team:Ana Orefice, Ana Carolina Moreth, Filipe Bresciani, Larissa Pontes, Lucas Felipe Campos
  • Engineering:André Torres
  • Landscape:Ana Paula Roseo
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Hermes Romão
© Hermes Romão

Text description provided by the architects. Located in the outskirts of Brasília, the Casa Petry design emerges from a careful analysis of the site. Physically it is characterized by a subtle 1,2m slope, measuring 17 meters wide by 35 meters long. Its immediate neighbors occupy virtually all the transversal dimensions of its specifics plots with a considerable height, which, architecturally wise, creates an unsettling feeling.

© Hermes Romão
© Hermes Romão

Therefore, the following challenges were placed and led the design process as a whole:
[1] How to correctly insert an architectural piece with an approximate 235m² footprint, also occupying two floors, without losing hand of a more pleasant scale?
[2] What should be the better way to take advantage of the apparent flat topography?
[3] Ultimately, how to articulate a sensation of unrestricted symbiosis between the project and its own landscape?

© Hermes Romão
© Hermes Romão
Ground floor plan
Ground floor plan
© Hermes Romão
© Hermes Romão

A clear intention of structuring the architectural composition in tune with the scales that represent them has driven the project to strategically take advantage of the 1,20m slope and place the ground floor at this level. This approach had the intention not only to generate privacy for the spaces placed at this point but also to relieve the general peak of the construction, enabling a harmonic composition of its proportions, accordant to the human scale.

© Hermes Romão
© Hermes Romão
Longitudinal section
Longitudinal section
© Hermes Romão
© Hermes Romão

In its tenuous boundary,  the ground floor embraces the more open and democratic spaces of the house, such as living and dining rooms, an open kitchen, barbecue space, and communal areas. The atmosphere of this space echoes the peculiar pilotis ambiance, almost like a proper Brasília “superblock”. In Casa Petry’s upper floor, vertically dislocated 1,50m from street level, are placed the more private and restricted spaces of the family.

© Hermes Romão
© Hermes Romão

Rationally, a pavilion-esque typology displayed itself as the most adequate way of distributing the housing spaces. This approach contributed to the general ordering of the project, answering with relative ease and simplicity the challenges of conceiving a home. Simplicity, as a matter of fact, is precisely what distinguishes this pavilion,  gently embedded in its site, from its surroundings.

© Hermes Romão
© Hermes Romão

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Petry / Estúdio MRGB" [Casa Petry / Estúdio MRGB] 30 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950455/house-petry-estudio-mrgb> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.