We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

RR House / Rakta Studio

RR House / Rakta Studio

© KIE© KIE© KIE© KIE+ 18

Bandung, Indonesia
  • Architects: Rakta Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  KIE
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Toto, Nirwana Landscape, YKK aluminium
More SpecsLess Specs
© KIE
© KIE

Text description provided by the architects. The Ruang Bayang - RR House is located in the center of Bandung, city, West Java Indonesia. The main idea was to create a sequential progression from the public to private zones by using the courtyard & vertical circulation as the divider between the two. Also, the varied volumetric scales of the public & private zones and their different interactions with the exterior was an essential part of the idea.

© KIE
© KIE

The double-height of the inner court with the skylight above gives users the experience of how natural lighting interacts with architectural elements. In addition, the sun creates a beautiful shadow / “bayang” as we named it in Indonesian, towards the wall below, yet the light will constantly change the shape of the shadows and its direction following the movement of the sun each day. Upon arrival, the main entrance welcomes us with a spacious foyer with a zen garden along with the reflection pool beside. As a further matter, climate concern is another key design for this small house. Heat avoidance elements on two sides are created.

© KIE
© KIE
Elevation
Elevation
© KIE
© KIE

It helps reduce heat and create more privacy for the house as the separator the public from the private living area of the house, the double-height volume of the courtyard also creates better air circulation and the pool itself maintains the humidity of the house. While this courtyard area is covered with a skylight to keep the natural light get through inside the house and create an aesthetics shadow effect as well. The staircase is at the side of the house, which creates an attractive point due to the unique design itself. Moreover, the trees are planted along with the backyard of the house.

© KIE
© KIE

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "RR House / Rakta Studio" 31 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950280/rr-house-rakta-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.