House in Zenpukuji / aoyagi design

House in Zenpukuji / aoyagi design
© Takumi Ota
© Takumi Ota

© Takumi Ota© Takumi Ota© Takumi Ota© Takumi Ota+ 29

  • Architects: aoyagi design
  • Area Area of this architecture project Area:  93
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Takumi Ota
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, AGC Glass, IOC Flooring, Sankyo aluminum, Yamada shomei lighting, luci
  • Architect In Charge:aoyagi design
  • Design Team:Hajime Aoyagi, Ayaka Aoyagi
  • Structural Engineer:KONISHI STRUCTURAL ENGINEERS, Yasutaka Konishi, Takuya Asamitsu, Kengo Marumoto
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Takumi Ota
© Takumi Ota

Text description provided by the architects. The site is a small lot of about 50 square meters located in a residential district on the outskirts of Tokyo. While the view is blocked on three sides, the ground level is 2 meters higher than the road facing the eastern side. This gives it a unique floating feel and open views toward the schoolyard on the opposite side of the road. The house is for a couple, who are also the architects of the project, and their children.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Plans
Plans
© Takumi Ota
© Takumi Ota

Despite severe restrictions, such as setback-line regulation and having less than 25 square meters of allowable building area, we arrived at a tower-shaped design consisting of two underground and two above-ground floors. Light, air, and the presence of the residents will travel between the floors through a circulating staircase and a small void positioned on the corner of the rooms, which culminate in a gentle "flow".

© Takumi Ota
© Takumi Ota

On the cross-section, the entrance is on the middle layer. Upon entering this crack-like entrance, we are suddenly thrust into the "flow" and suspended in mid-air. The flow has no clear beginning because, in our design method, we decided not to give the house a robust framework. Instead, we treated the different parameters—the arrangement of functions, relationship with the surrounding environment, and discrepancies caused by the long designing process—as elements that coexist inside the flow, which we assumed is like "basso continuo," In other words, we did not have a clear overall perspective.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Detail Sections
Detail Sections
© Takumi Ota
© Takumi Ota

This process caused various disparities, creating inconsistencies between the openings and floor levels, and a relative scale difference imbalance between the rooms and residential equipment, which stay barely suspended in the flow. This stare of suspension also gives our family redundancy to embrace not only the past and present but also the future with equal neutrality.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Zenpukuji / aoyagi design" 27 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950241/house-in-zenpukuji-aoyagi-design> ISSN 0719-8884
© Takumi Ota

善福寺建筑师自宅 / aoyagi design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.