Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect

Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect

Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior PhotographyBelltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior Photography, Windows, BeamBelltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior Photography, ChairBelltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior PhotographyBelltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - More Images+ 19

More SpecsLess Specs
Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior Photography, Windows, Beam
© Jill Hardy

Text description provided by the architects. This 10,000-square-foot, two-story interior remodel of a 1910 retail building in downtown Seattle emphasized subtraction rather than addition to radically alter the spatial and light conditions of the space. Two existing load-bearing walls run the length of the area, establishing three linear yet distinct rooms.

Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior Photography
© Jill Hardy
Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Image 24 of 24
Ground floor plan
Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior Photography
© Jill Hardy
Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior Photography, Kitchen, Beam
© Jill Hardy

Symmetrical openings were cut into these walls at even intervals, increasing permeability by allowing for greater flow of traffic between the rooms, as well as creating an open layout with flexible space arrangement. Although the space is currently used as an office, a key goal was to establish a flexible, open design that could be utilized for a variety of public and private functions. Removing drywall and other finishes from the upper portions of the bearing walls exposed the original wood studs and ceiling joists, preserving the space’s historic materiality while also allowing daylight to filter between the rooms.

Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior Photography, Chair
© Jill Hardy

New architectural insertions integrate seamlessly with original building elements, including a series of strategically placed ramps that follow the grade of the sidewalk outside, and allow for accessibility between the three rooms inside. New plywood flooring and custom steel handrails complement the original wood ceiling and perimeter concrete party walls. A restrained color palette with pops of red brings a subtle modern feel to the space.

Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect - Interior Photography
© Jill Hardy

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Seattle, WA, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Belltown Collective Office Space / Robert Hutchison Architect" 24 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949758/belltown-collective-office-space-robert-hutchison-architect> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.