Agua House / ViGa Arquitectos

Agua House / ViGa Arquitectos

Agua House / ViGa Arquitectos - Exterior Photography, FacadeAgua House / ViGa Arquitectos - Interior Photography, StairsAgua House / ViGa Arquitectos - Interior PhotographyAgua House / ViGa Arquitectos - Exterior Photography, Courtyard+ 25

Mexico City, Mexico
  • Architects: ViGa Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area :  6458 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Ángela Vizcarra
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoCAD, Cemex, Color Surfaces, Comex, Grupo Arca, Illux, Nativa, Sistec
  • Lead Architects : Alberto García, Ángela Vizcarra
More SpecsLess Specs
Agua House / ViGa Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Ángela Vizcarra

Text description provided by the architects. Casa Agua begins with the intention of remodeling and expanding a house from the '70s to adapt it to its new users. As part of a sustainable approach, it is intended to take advantage of the existing reticular structure, respecting the load-bearing walls and columns but always with the idea of opening the space to its maximum.

Agua House / ViGa Arquitectos - Interior Photography
© Ángela Vizcarra
Agua House / ViGa Arquitectos - Image 17 of 25
Ground floor plan
Agua House / ViGa Arquitectos - Interior Photography
© Ángela Vizcarra

Casa Agua can be described through its circulation. The access to the house begins with a walkthrough next to the main garden leading to an exterior patio, which frames the main entrance, after passing a threshold on a smaller scale. Once entering the house, this scale is increased into a double-height hall that is visualized as a wooden box that functions as a patio.

Agua House / ViGa Arquitectos - Interior Photography, Stairs
© Ángela Vizcarra
Agua House / ViGa Arquitectos - Interior Photography
© Ángela Vizcarra

Flooded with natural light and crossed by a bridge, this hall becomes the pivot of the house which links the horizontal spaces -public and service- with the vertical ones -private-. On the ground floor, the carpentry hides the structure in order to lighten the volume and allow the visual continuity of the open space. The stairs that lead to the private area of the house, are confined to one side of the double-height.

Agua House / ViGa Arquitectos - Interior Photography
© Ángela Vizcarra
Agua House / ViGa Arquitectos - Image 20 of 25
Section B
Agua House / ViGa Arquitectos - Interior Photography, Bathroom
© Ángela Vizcarra

The landscape is thought of as a series of spaces from where the house can be seen from its different angles. The landscape work consists of recovering the existing lava layers with endemic vegetation, trying to erase the limits of the interior with the exterior. On the upper floor, the roof of the garage as well as the planters are filled with green in order to control the views from the inside, these in turn are also limited through the lattice that covers the main facade in its entirety and which can be opened when it's needed.

Agua House / ViGa Arquitectos - Exterior Photography, Courtyard
© Ángela Vizcarra
Agua House / ViGa Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Ángela Vizcarra

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Agua House / ViGa Arquitectos" [Casa Agua / ViGa Arquitectos] 19 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949672/agua-house-viga-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.