We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Loop of Wisdom Museum & Reception Center / Powerhouse Company

Loop of Wisdom Museum & Reception Center / Powerhouse Company

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography+ 32

  • Partners In Charge:Stijn Kemper, Nanne de Ru
  • Project Lead:Niels Baljet
  • Project Team:Rui Wang, Albert Takashi Richters, Maarten Diederix, Meagan Kerr, Remko van der Vorm, Daan Masmeijer, Michiel Bosch, Niek Koning, Stavros Voskaris, Filip Galić, Severino Iritano, Davide del Sante, Reto Egli, Penny Uni, Dries Brøns, Caroline Desplan, Eli Keijser, Gert Ververs, Giovanni Andrea Coni, Rafael Zarza Garciá, Yanni Huang, Kimi Fei
  • Lighting Advisor:Minka
  • Visualizations:Mir., ATCHAIN, Mir.ATCHAIN
  • Façade Engineer:Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
  • Lighting Advisor:Minka
  • City:Chengdu
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

Text description provided by the architects. Living up to the suggestiveness of its name, the Loop of Wisdom embodies a timeless architectural concept. Powerhouse Company’s design for a technology museum and reception center for a new neighborhood in Chengdu, China, is much more than an exuberant landmark. In addition to its obvious aesthetic appeal and cultural program, the fluid-structure incorporates a spectacular public space – an undulating rooftop trail. This addition makes the Loop of Wisdom an accessible icon, rather than a remote beacon. It invites people to explore it and make it part of their regular walking or jogging routine.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

Designed as a continuous ring, the loop’s form is archetypal and universal; organic and geometric; enigmatic yet instantly recognizable. While the client initially wanted a temporary building, they were so impressed by the quality of the design, its delicate relationship with the landscape, and its elegant lines, that they decided it must become a permanent fixture. The Loop of Wisdom’s design transformed the idea for an ephemeral structure into a vision of a long-lived and inherently sustainable one.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
Floor plan
Floor plan
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

Putting a ring on it. The client, chip manufacturer, and real estate specialist Uni-Hiku asked Powerhouse Company to design the museum and reception center as part of its new development, Unis Chip City, in the vibrant metropolis of Chengdu. The new buildings would also function as a technology education center as well as an information center for the new city development.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

During the site visit, the architects noticed the natural undulation in the terrain, a very subtle and soft hill. Normally in Chinese development, these natural hills are leveled. Powerhouse Company decided instead to use the topography as the basis for a unique design that would bring an organic softness to the urban environment. By shaping a circular path that follows the topography, the two separate programmatic entities are combined in one single structure. As the path rises up to make space for the program, it becomes a roof offering stunning views over the new development. The new building becomes a path and architecture at the same time while allowing nature to continue around, under, and within the form of the structure.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
East elevation
East elevation
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

The Loop of Wisdom’s flowing, organic form echoes the mountain ring circling its location on the Chengdu Plain. Embedded into the landscape, the building is accessible and public, a place for people to walk, run, or simply admire the views. The Möbius-like form alludes to human ingenuity and the high-tech credentials of the Unis Group, as does the high quality of the building and the cutting-edge technology used to design and build it.

North elevation
North elevation
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

The red road.  The rooftop walkway measures 698 meters around, rising 25 meters from its ground-level access to offer spectacular views of the surrounding greenery and distant mountains. Its surface is rubber asphalt – the material used for athletics tracks – making the path suitable for runners as well as walkers. Red was chosen for the color for the roof because of the striking contrast it makes with the lush green of the landscape.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

Above the track, the rooftop surface is composed of custom aluminium tiles. 15,218 of these, each with its own unique profile and numeric code, form a seamless skin for the serpentine shape. The LED lights that illuminate the building at night and functional elements including gutters and handrails are all carefully concealed from sight, resulting in the streamlined profile that enhances the loop’s elegant simplicity and flowing lines.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

Beneath the red roof, the exhibition spaces have a warm, natural atmosphere, created by wooden ceilings and open views of the surrounding landscape. The facades are structurally glazed to a height of 13 meters with glass reinforcement fins. This transparency blurs the boundary between indoors and outdoors, again enhancing the connection with nature.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

A bold new landmark. Located in the Tianfu New District of Chengdu in Sichuan, Unis Chip City is one of several developments springing up along the Tianfu Avenue. Situated next to this major artery, the Loop of Wisdom commands attention with its flowing form and vibrant red color. At night, LED lighting transforms it into a glowing sculpture. As the first completed building in the new development, it acts as a symbolic landmark for the future community and as a magnet for attracting future residents.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

In addition to designing the Loop of Wisdom, Powerhouse Company acted as a consultant for the development, which includes residential buildings, offices, shopping malls, and schools. The architects also designed other elements of the plan, including mixed-use offices that are currently under construction.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

The fast track to the future. The entire Loop of Wisdom building, including the interior design and landscape design, was built with true Chinese rapidity: It took under a year to complete from design to construction. The design itself went from sketch to blueprint in a matter of days, thanks to the use of advanced parametric drafting software that was linked to the architects’ BIM model. The six-hour time difference between Powerhouse Company’s head office in Rotterdam and the site in China allowed for efficient communication, with both parties touching base at the start and end of their respective days.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

Eventually, a new school will be built next to the site of the Loop of Wisdom. The building will enter its second phase of life as a library and sports center, complete with an Olympic-sized running track, maintaining its focal role in the community. This built-in longevity makes the building inherently sustainable.

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chengdu, Sichuan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Loop of Wisdom Museum & Reception Center / Powerhouse Company" 16 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949622/loop-of-wisdom-museum-powerhouse-company> ISSN 0719-8884
© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

成都天府“智慧之环” / Powerhouse Company

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.