We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Villa K / Marion Regitko Arquitectos + Igloo Design

Villa K / Marion Regitko Arquitectos + Igloo Design

© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda+ 39

More SpecsLess Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. Design approach. The design has been a collaboration between Marion Regitko Architects and UK based designers Soo Wilkinson & John Grant of Igloo Design. Their holistic approach to the interior and exterior spaces of the villa, along with the continuity of materials and finishes has resulted in a seamless flow throughout. 

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Upper Level
Upper Level
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Space. Villa K is situated high in the hills above Mijas. The house itself is organised around a raised ‘viewing platform’ which is slightly pushed into the top of a hill. The design of the house is a response to both the plot and the amazing surrounding views. The plot is very steep, oriented to the south and to the west, with views of the sea and the Ronda mountain range. A lovely pine tree wood occupies a part of the site.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The resulting design is an ‘L’ shaped platform. In one wing of the ‘L’ there is an open living space, including kitchen and dining, which overlooks the swimming pool and from which you can also enjoy spectacular sea views. The other wing of the ‘L’ is reserved for the more private and quiet area of the bedrooms. There are four hotel-like bedrooms that are each with en-suite bathrooms. The bedrooms all enjoy beautiful mountain views to the west and are embedded into the small pine tree wood.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Access from the lower level onto the upper platform is via a generous wooden staircase which leads right into the center of the house. Visual screening between the public and private areas, on both levels, is provided by the fine vertical rods that surround the stairs. The lower level is cut into the hill creating a large exterior foyer, lounge and garden. The gym, TV room and service areas are also located on this level.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Materials and finishes. Entering through the front door leads you into an open plan living area that spans the entire length of the swimming pool outside. This area consists of a sunken living room that features a large bespoke modular sofa, centered around a cluster of artfully arranged coffee tables and a luxurious loom rug that mirrors the green of the surrounding pine trees. The space is illuminated by a sculptural metal lighting configuration suspended overhead.

The dining area reflects the heat of the outside landscape with burnt orange chairs arranged around a minimal square dining table that comfortably seats eight people. Suspended over the dining table hangs an eye-catchingLED pendant light which lends the space a distinctly 21st century aesthetic.A state-of-the-artkitchencompletes the space. The entire open-plan living area is surrounded by glazed sliding windows that can be opened up to create an indoor/outdoor living experience and allows for the breathtaking external vistas to be enjoyed from any perspective.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The design team has used slate to introduce a contrasting texture to the white render and glazing throughout the house. The honey tones of the oak wood that has been used on the external sliding shutters, handrails and stair treads were inspired by the oak tone of the kitchen and bring an earthy warmth to Villa K.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda

The four identical bedrooms feature bespoke fitted wardrobes. Linear led lighting illuminates the white floor to ceiling voile drapes and headboards while the walls are adorned with abstract digital artworks that add a pop of colour to the otherwise monochrome feel. Each room has a sliding oak door that opens onto the viewing platform. The en-suite bathroom walls are clad in a porcelain marble-effect tile that provide a minimalist backdrop for the contemporaryblack fittings and sink units.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Sustainability. The house works with its environment, not only in relation to the amazing views and choice of materials, but also in terms of energy efficiency and sustainability. Natural protection against heat gain is provided by generous cross ventilation throughout the house. Sun penetration is prevented by large vertical and horizontal shading elements in front of the windows. Green energy, produced by solar panels on the roof, provides self-sufficiency during the daytime. The air-conditioning and under floor heating systems are powered by high efficiency heat pumps.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa K / Marion Regitko Arquitectos + Igloo Design" [Villa K / Marion Regitko Arquitectos + Igloo Design] 26 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949611/villa-k-marion-regitko-arquitectos-plus-igloo-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.