We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

ARN 01 House / [i]da arquitectos

ARN 01 House / [i]da arquitectos

Cortesia de [i]da arquitectosCortesia de [i]da arquitectosCortesia de [i]da arquitectosCortesia de [i]da arquitectos+ 37

  • Architects: [i]da arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  3121 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: BANDALUX, Geberit, AEG, BRUMA, Grohe, Hager, Tupai, Consentino, Porcelanosa, Preceram
  • Lead Architects: Ivan de Sousa , Inês Antunes
  • Engineering:Studio 2ADB
  • Landscape:Outras Paisagens
  • Builder:Obras Urbanas
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

Text description provided by the architects. Inserted in a recent urban allotment in Carcavelos, the trapezoidal plot, with approximately 500m2, allowed the construction of a house with a total area of ​​180m2 plus basement. The rules of the allotment pre-defined a regular and rigid volume to be built, shaped by the limits of the implantation polygon. The project sought to reduce this rigidity through the construction of voids as a process of volumetric subtraction, allowing to create a better relationship with the surroundings and the outdoor spaces of the house.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

The context, program, and orientation of the house defined the composition of these voids, resulting in four façades functionally distinct from each other but united by the same design idea.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

On the east and south façades, the void translates into a patio that highlights the main entrance and allows natural lighting from the lower floor. At the west, on the back facade, the void is manifested by a porch and a terrace for the garden. At the north, the side façade turns into a large opening leading to the basement.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos
Corte A e B
Corte A e B
Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

Internally, the house is built on two floors above ground. The living room, kitchen and office are located on the entrance floor. On the first floor are three bedrooms. On the lower floor are the laundry room, the technical area and the storage rooms. The white paint and the vertical slat cladding define the materiality of the facades. Inside, the wood of the floors and the microcement of the stairs stand out.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "ARN 01 House / [i]da arquitectos" [Casa ARN 01 / [i]da arquitectos] 24 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949456/arn-01-house-i-da-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.