We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

TaoCang Art Center / Roarc Renew

TaoCang Art Center / Roarc Renew

© Wen Studio© Wen Studio© Wen Studio© Wen Studio+ 42

  • Architects: Roarc Renew
  • Area Area of this architecture project Area:  2448
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Wen Studio
  • Principal Architect:Robben Bai
  • Project Architects:Mengxuan Sheng, Leqian Xue
  • Design Team:Xiaoyi Liang, Yejing Wu, Huiqin Lu, Junyi Yang
  • Terrazzo Parquet Floor Design:Qian Gu, Mengxuan Sheng
  • Lighting Design:AILD
  • Lighting Design Team:Shenglin Hong, Guyu Chen, Zhenyun Liu
  • Construction Consultant:EMCC, Zhang Chenghua from EMCC Shanghai Jielu Decoration Design Engineering Co.Ltd., Zhang Chenghua
  • Terrazzo Flooring Constructor:EMCC, EMCC, Shanghai Jielu Decoration Design Engineering Co.Ltd
  • Client:XBand Co.Ltd
  • Party A Project Participants:Shengxuan Zhu, Tianshu Dong, Xiaolong Zhen, Hong Yu
  • City:Jiaxing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Wen Studio
© Wen Studio

Renew – The Soul. This time Roarc Renew received a task themed at countryside renewing. We do believe with great certainty that the essential feature of a renewing project compared to a newly-built project is “conforming to the original energy field of the construction”. The soul of every renewing project is to find out the hidden flow and go with it. It is as if the bright moon cannot be seen before clouds move away. Certainly, the first thing is to identify which cloud should move away and how to move it away. This is the methodology Roarc Renew used in building renewing for the past years.

© Wen Studio
© Wen Studio
© Wen Studio
© Wen Studio

Alias as Lotus Granary. At Wangjiangjing Town, there are two granaries nearby hundreds of acres of lotus marsh and the Taocangcanal. The granaries were built in the 1950s/1960s. They were previously granaries for residents to store grains. Later they were burned and discarded for years. There was also a lotus pond before the granaries. It is speculated that nearby buildings get water from the lotus marsh and pond for firefighting. The granaries sit near the lotus pond, and that’s why they were also called Lotus granary. After the renovation, terrazzo lotus patterns in the granaries echo with structural arches of the granaries. The owner entrusted Roarc Renew to renew the project to make it a landmark of the place on the basis of architectural characteristics and the historical background of the granaries.

1F plan
1F plan
Axonometric
Axonometric
© Wen Studio
© Wen Studio

Energy Field Exists with Functions and Goes beyond Functions. Inside of the Energy Field: Functionally, the future granaries are defined as an art center by the owner. The western granary will act as a commercial gallery, while the eastern granary will act as an art gallery. Since two granaries are made in a unique structure, i.e. a concrete arch-supporting system, they have a complete interior visual system. Arches form a complete field. It is not wise to break such a great energy field. Moreover, the granaries are very old, so any member except its original structures may become a burden. Consequently, we come to the conclusion that all the granaries space should be solely used for exhibition spaces, and auxiliary functions necessary for the art center are supposed to be provided outside. There is no ground for an alteration of the interior structure of the granaries.

© Wen Studio
© Wen Studio

Outside of the Energy Field: After the nearby textile warehouse was demolished, the two old granaries stand side by side in parallel. The granaries go in an east-to-west direction, facing a canal to its north and a vast stretch of land to the south, while close at hand is a lotus pond. In this context, the best solution to add structures to the original architecture is to take an “accompanying” approach to explore new stories with the old granaries. That’s why the connective corridors were coming into shape. In architectural functions, the corridors not only change the way of entrance and its layout but also create commercial and social space on its own. Acting as the accompanying space for an art museum, the corridors also allow for extending exhibition space externally in a way to protect the internal. Through all these architectural efforts, we are paying our tribute and respect to the history of the old granaries.

© Wen Studio
© Wen Studio

Redefinition of Entrance: The main galleries have four entrances. Newly added corridors lead flow to the center. Visitors move from two sides to the center along the appropriately sized corridors and then enter the galleries. The east and west ends serve as freight entrances. In this way, visitors and freights are clearly separated.

© Wen Studio
© Wen Studio

Commercial and Social Purposes: As mentioned at the beginning, all renewing projects come down to an economic behavior eventually. Along the corridors, such facilities as restaurants, coffee stores, and souvenir stores will be set to support the operation of the whole art center. The full-height glass will be installed and electromechanical positions will be reserved to make the corridors an indoor space. However, for a variety of reasons, the corridors are presented to the public as a grey space when the design is finished.

© Wen Studio
© Wen Studio

Energy Field: Construction Directivity. The main granaries run east-west, showing the direction of the space. Once a sense of direction confirmed in a space, the field, namely the standpoint of the construction, reflects itself naturally. With a unique ingenuity, the twin corridors are designed to be parallel not only in horizontal but also in vertical forms by raising their heights to a peak at the central entrance, thus creating field energy in two directions. The energy field lies the “souls” of this renovation project: on one hand, the horizontal form fits well into the parallel nature of the old granaries; on the other, the ascending trajectory in vertical form directs our focus to the sky. In form, the corridors are designed to be accompanying structures to direct the way to the main entrance in the center. In the spatial arrangement, the twin corridors ascend in a continuum to reach a hollow and quiet space at the central peak, which brings the architectural emotions to a climax. In form, the corridors are designed to be accompanying structures to direct the way to the main entrance in the center. In the spatial arrangement, the twin corridors ascend in a continuum to reach a hollow and quiet space at the central peak, which brings the architectural emotions to a climax.

© Wen Studio
© Wen Studio

Energy Field: Poetic Companion. The accompanying corridors reflect Roarc Renew’s love for the granaries. We like to compare construction to human beings, and they were indeed the direct reflections of human beings’ abstract thinking. Geometry has no emotions, but people can find relationships and emotions from the work of geometry. And it is the reason why old professions like architects always lead to innovation. Architecture likes people, and Roarc Renew wants empathy in its works. Landmark buildings were too often used to represent the will of power. However, with hundreds of Mus of lotus pond by side, we wish the two granaries will find more inner peace after 60 years of ever-changing experience.

© Wen Studio
© Wen Studio

Drainage. The bricks go up and down to hold and carry the water dropped after diversion and drainage. As the most important decorations of the structure, water is silently incorporated into the language of bricks.

© Wen Studio
© Wen Studio

Wheat Ear Wall. In the pattern of a wheatear, we saw the past of the granary. Through the monument-like brick structure, we hear the age-old granary that resumes speaking to the world. Resembling the design of the drainage system, the wheatear pattern is formed by combining bricks with three different moduli. The modern bricks of the corridors connect the old bricks of the granaries, which is a salute to the bygone memories.

© Wen Studio
© Wen Studio

Symmetrical Structure. In structure, concrete arches support the brick roof so that the old granaries have a double-curved roof. It brings a dramatic visual effect. Roarc Renew uses arcs orderly in two corridors to make the structure symmetrical to the granaries with a cascading effect.

© Wen Studio
© Wen Studio

In the pond flowers bloom like a piece of brocade; within the granary, the flower-decorated floor makes a flourishing scene. If the external structure of the TaoCang Art Center shows the ability to arousing emotions, its internal design proves the power of storytelling by interpreting the origins of its name – a granary where lotuses bloom. While lotus suggests the unique features of this landscape. The villagers of Wangjiangjing Town have grown lotus for generations. For them, the flowers, roots, leaves, and stalks of the lotus mean all their life in four seasons changing from spring, summer, autumn to winter. While grains feed the people, lotus makes their lives prosperous.

© Wen Studio
© Wen Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Fengchan bridge, Xiuzhou District, Jiaxing, Zhejiang China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "TaoCang Art Center / Roarc Renew" 04 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949394/taocang-art-center-roarc-renew> ISSN 0719-8884
© Wen Studio

陶仓艺术中心 / 裸筑更新

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.