St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects

St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects

St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Interior Photography, Table, Stairs, Shelving, HandrailSt. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Interior Photography, Windows, Wood, ChairSt. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Exterior Photography, Windows, Facade, GardenSt. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Exterior PhotographySt. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - More Images+ 20

More SpecsLess Specs
St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Exterior Photography
© Dennis Gilbert

Text description provided by the architects. The school wanted to replace the 1960s CLASP buildings, which were nearing the end of their lifespan, with a new general teaching building fit for 21st-century education. Their vision was for learning, discussion, and interaction to happen everywhere – not just in the classrooms and library – but they were not sure what this could look like. Walters & Cohen worked with the school community to understand their ethos, and then expanded the brief to include breakout spaces, which are peppered around the school to encourage teamwork and collaboration. 

St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Exterior Photography, Facade, Windows, Garden, Courtyard
Courtesy of Walters & Cohen Architects
St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Image 19 of 25
Ground floor plan
St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
Courtesy of Walters & Cohen Architects

At more than 9,000m2, the building includes a library, dining hall, kitchen, administrative offices, a chapel, hall, and 56 classrooms. A generous triple-height space known as the Atrium is designed as a magnificent heart of the school: students stop by throughout the day for independent study and to meet friends. With views across the sports fields, it also makes a wonderful event space. 

St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Interior Photography, Windows, Wood, Chair
© Dennis Gilbert

Connecting the site well was important. The building’s L-shape design links into buildings on either side, creating a ring of circulation on all levels, and encloses the re-landscaped central courtyard known as Founder’s Court. The building provides an attractive impression of the school from the Thames path, and the location of the library was carefully chosen so that it looks across the river, making the most of this unique site and adding to the library’s calm and inspiring atmosphere. Walters & Cohen also breathed new life into the lacklustre back-of-house north access road, transforming it into a pedestrian-priority route that provides a safer and more cheerful circulation between buildings, while allowing vehicles to meander slowly between the planters.

St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Interior Photography, Table, Stairs, Shelving, Handrail
© Dennis Gilbert

The breakout spaces, along with the Atrium and Founder’s Court, have all been an instant hit with the students, and exceed the client’s vision for learning beyond the classroom.   

St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Dennis Gilbert
St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Image 21 of 25
Second floor plan
St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Interior Photography, Table, Chair
© Dennis Gilbert

Externally, the building is clad in pre-cast concrete with warm tones to complement the surrounding buildings’ materiality. A stepped and layered façade brings visual depth and a slender verticality to the otherwise long facades that can be viewed from a great distance. Internal-facing facades are clad in aluminium, which captures reflections of the new trees and plants within the central courtyard.

St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Interior Photography, Windows, Facade, Cityscape
© Dennis Gilbert

The internal materials were selected to be robust, with timber panelling lining much of the circulation, and high-quality visual concrete is expressed throughout. The building is filled with light and fresh air, achieved with the use of large roof lights and voids connecting the building’s multiple levels. Large floor-to-ceiling windows provide generous views out on all sides.

St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects - Exterior Photography, Facade, Windows
© Dennis Gilbert

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Barnes, London, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "St. Paul’s School / Walters & Cohen Architects" 08 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949112/st-pauls-school-walters-and-cohen> ISSN 0719-8884

© Dennis Gilbert

伦敦圣保罗学校 / Walters & Cohen Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.