Stephenson Residence / Assembledge+

Stephenson Residence / Assembledge+
© Jennifer Hughes
© Jennifer Hughes

© Jennifer Hughes© Jennifer Hughes© Jennifer Hughes© Jennifer Hughes+ 31

  • Architects: Assembledge+
  • Area Area of this architecture project Area:  4552 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Jennifer Hughes
  • Lead Architect:David Thompson
  • Executive Architect:Fowlkes Studio
  • Structural Engineer:Linton Engineering
  • Contractor:Freeman Builders
More SpecsLess Specs
© Jennifer Hughes
© Jennifer Hughes

Text description provided by the architects. The Stephenson House, located in the Chevy Chase neighborhood of Washington DC, is a remodel of a unique modernist house built in 1962. The clients were searching for a modernist dwelling in a predominately traditional neighborhood and asked for an update to an existing house, fostering an indoor-outdoor experience. With its traditional silhouette and neutral colors, the house is in dialogue with colonial houses in the neighborhood, yet its design and detailing are contemporary and modern. 

© Jennifer Hughes
© Jennifer Hughes
© Jennifer Hughes
© Jennifer Hughes

The volume of the house is a three-story charcoal colored stained brick, mahogany siding and glass structure. Inside, the kitchen opens into a light filled living space and out to the backyard featuring a fire pit and a screened patio. Upstairs, the master bedroom and bathroom overlook the outside deck to the south, while the two bedrooms flank the east and west side yards. The basement contains a family room and the gym which spills into the back yard featuring a meandering pathway comprised of concrete pavers connecting the front and back of the house.  

© Jennifer Hughes
© Jennifer Hughes
Basement floor plan
Basement floor plan
© Jennifer Hughes
© Jennifer Hughes

The open floor plan along with extensive use of glass floods the house with natural light and allows the interior space to extend its modest footprint into the landscape. The installment of skylights above the staircase brightens up the entryway and reflects the light off the warmth of the wooden floor. The exterior screened in porch gives the owners an opportunity to connect with the landscape while protecting them from the elements of the region.

© Jennifer Hughes
© Jennifer Hughes

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Stephenson Residence / Assembledge+" 11 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949041/stephenson-residence-assembledge-plus> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.