Breezeway House / David Boyle Architect

Breezeway House / David Boyle Architect
© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography
Macmasters Beach, Australia
  • Design Team:David Boyle, Kevin Liu
  • Builder:Paterson Builders
  • Engineering:SDA Structures
  • Landscape:Pangkarra Landscape
  • Upholstery + Curtains:Smith + Levine
  • Civil + Hydraulic:Northrop
  • City:Macmasters Beach
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Text description provided by the architects. At the Breezeway House, refuge and prospect can be found in the garden between the pine trees and the figs. It offers a joyous and engaging destination for holidays by the beach, where shelter, shade and connection to the landscape are prioritised. Situated on a complicated subdivided block with trapezoidal boundaries, cross easements and significant cross-fall, the linear building form is stretched along the southern boundary allowing a series of gardens to buffer neighbouring buildings as well as moderate visibility of the house from the street.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Materials are natural and robust, where the hand and craft of the maker is obvious throughout the structure and detailing of the house. Consideration given to the experience of a beach house has informed a poetic response to placemaking throughout the site. The rhythm of the structural grid provides an expressive logic to the spatial arrangement, along with an intuitive twist in the upper level roof form echoes the Headlands at either end of MacMasters Beach. The angular geometry is explored at both the macro and micro level.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography
Plans
Plans
© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Steel posts between suspended concrete slabs are concealed, braced by infill brickwork, and clad externally and internally within the breezeway with charred tongue and groove timber (reverse brick veneer). Within the house, a timber-lined breezeway runs the full length of the building. It provides a dynamic, flexible space for the movement of air, people, and light. This carefully crafted timber spine warmly welcomes occupants and provides access to dynamic bedroom spaces that can open to each other as well as to a series of semi-enclosed garden rooms. The breezeway helps to thermally regulate the house and provides cross ventilation without compromising privacy.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography
Elevations
Elevations

Surface sliding doors, high level sliding panels and louvres contribute to a spatial ambiguity between being indoors and outdoors, which is reflected in its materiality. The breezeway continues through to a balcony amongst the canopy of the fig trees and is supported above the ground by a self-bracing bent steel post. The under-croft area forms a sheltered space for both play and parking. Aside from access to the beach, the garden room to the east of the house includes beach amenities sheltered by a high recycled brick wall and provides a shower, seating as well as towel rails. Upstairs, living, dining and cooking spaces open up to elevated decks and terraces set amongst tree canopies and lookouts to the beach.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Openings are carefully positioned to screen existing and future neighbours, capture breezes and frame views of the headland. Two master bedrooms, twin interconnected bunkrooms allow for the flexibility of one, two or three family groups to simultaneously occupy the house. A multi-purpose playroom, generous seating areas, storage areas and numerous outdoor spaces provide plenty of opportunities for retreat as well as for gathering. Preference was given to materials that are natural, sustainable, robust and playful, emphasising moments of craft, patterns and texture to be discovered over time. The Breezeway House combines the tectonics and rigour of building with the poetics of architecture.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Breezeway House / David Boyle Architect" 05 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948859/breezeway-house-david-boyle-architect> ISSN 0719-8884
© Brett Boardman Photography

澳洲海滨别墅 Breezeway / David Boyle architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.