Tack Barn / Faulkner Architects

Tack Barn / Faulkner Architects

© Hammond and Company© Hammond and Company© Joe Fletcher© Hammond and Company+ 23

  • Architecture:Faulkner Architects
  • Contractor:Hammond and Company
  • Civil Engineer:Lea & Braze Engineering
  • Structural Engineer:CFBR Structural Group
  • Mechanical / Electrical Engineer:Sugarpine Engineering
  • Geotechnical Engineer:NV5
  • Landscape:Michael Boucher Landscape Architecture
  • Lighting:CLL. Concept Lighting Lab
  • City:Sonoma
More SpecsLess Specs
© Hammond and Company
© Hammond and Company

Text description provided by the architects. In the early 1900s, writer Jack London made his permanent home in Glen Ellen, California, a less populated part of the California wine country 50 miles north of San Francisco. Drawn by the land, London believed in the redemptive qualities of rural life. As the first step in creating a similar kind of retreat in Glen Ellen for themselves, a San Francisco family and repeat client asked us to reclaim a 1950s tack barn as living space. The family wanted to stay in the barn on weekends in order to get the lay off the land for future planning and construction. 

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

The original tack barn consisted of a single interior tool- and workspace with a crushed gravel floor, upper-level sleeping attic, and a lean-to shed roof for horses. The program called for a minimal living space provided for cooking, sleeping for four, and toilet/shower. Local rules limited the maximum allowable size for an accessory structure to 840 square feet, which constrained the amount of conditioned space possible. We removed the attic and added a recessed exterior covered access and unconditioned sleeping porch, resulting in a useable area of 1,565 square feet with a conditioned area of 839 square feet.  

© Hammond and Company
© Hammond and Company

We kept the original wood-frame structure and left it unfinished, retaining the visible history and smell of the old Douglas Fir. An insulated locally reclaimed 2x8 redwood rain screen was fitted to the exterior. The spaced boards continue at the entry and sleeping porch spaces. Additional wood framing consists of reclaimed Douglas Fir salvaged from the original construction.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

The living space is heated with a new radiant concrete slab and is not mechanically cooled. A 10,000 BTU propane-fired boiler provides heat (seldom needed) and domestic hot water. The screened porch is unheated and serves to ventilate the living space with prevailing southwest winds through a shutter-fitted double-hung steel window that provides the cook’s sink with a traditional aspect facing the valley.  

© Hammond and Company
© Hammond and Company
Floor plan - Actual
Floor plan - Actual
© Concept Lighting Lab
© Concept Lighting Lab

The reuse of an old barn to house people on weekend getaways from urban life presents a potential conflict in identity for the built form. However, uses change over time. The intention here was to maintain this barn’s familiar appearance in the neighborhood while allowing the signs of human inhabitation to be subtle but evident. 

© Hammond and Company
© Hammond and Company

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tack Barn / Faulkner Architects" 02 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948827/tack-barn-faulkner-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.