Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte

Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte

Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Windows, FacadeRemodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Interior Photography, Windows, Facade, BalconyRemodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Windows, FacadeRemodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Windows, FacadeRemodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - More Images+ 13

More SpecsLess Specs
Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Windows, Facade
© Vincent Monthiers

Text description provided by the architects. In northern Bordeaux, the Grand Parc district is made up of slab and tower blocks where the project slips into, aligning or misaligning its edges. The layout uses the existing orthogonal grid to blend the architecture into the urban landscape while providing its singular visibility. Parallel to the old blocks, the two new buildings present a distinct volume and delineate a green agora visible from the passing Tramway to the north.

Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Windows, Facade
© Vincent Monthiers
Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Image 17 of 18
Plan
Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Windows, Facade
© Vincent Monthiers

In contrast to the large-scale environment and its ability to break down social ties, the square calls for privacy, meeting, and strolling. It allows buildings to be linked together while respecting minimum separation distances, makes the plot breathe, and fills it with urbanity. Hence the importance of entry passageways which gives the sensation of progressing in a protected area.

Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Windows, Facade
© Vincent Monthiers

Beyond producing perspectives, these « corridors » function as intakes of natural light and air. The layout meets the requirements of densification and mixed uses by distributing shops and offices on the ground floor, topped with housing, and by positioning parking lots at the edges of the plot to facilitate the pedestrian circulation.

Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Facade, Windows
© Vincent Monthiers

The alternating empty and full spaces of the plan characterize the architecture as well, which takes advantage of the sun position and harmonizes with the slap renovated by architects Lacaton and Vassal. To protect the privacy and maximize sunlight, most of the housing and offices are distributed over the five levels to the south. The arrangement of terraces offers south-facing views to the city while above-ground vegetable gardens are set up to the north, accessible to all tenants.

Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Windows, Facade
© Vincent Monthiers

The roof is thus treated as a fifth façade: sculpting architecture helps to invent a specific environment that dialogues with the urban landscape. Likewise, the play of rhythms, lines, and openings in the façades resonate with the regular molding of classical Bordeaux architecture.

Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Windows, Facade
© Vincent Monthiers

Buildings are simply designed and combine a masonry structure, sandwich wall panels, and light structures on façades. The concrete shear walls, floors, and columns bring strong thermal inertia to the buildings while sandwich panels, with a metallic coating, delete thermal bridges and improve the façades waterproofing. Metal thorns help to support balconies, shading devices, and galvanized steel planters (vegetation will grow on the buildings).

Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Exterior Photography, Facade
© Vincent Monthiers

Conceived as both a sensor and a filter, the façade absorbs and channels light, limits temperature exchanges between indoors and outdoors, and preserves the private life. Coupled with the sandwich panel system, the technical structure and its dry implementation (with in-factory prefabrication) optimize the building’s energy performance, its durability, and its production cost, in addition to limiting project waste.

Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte - Interior Photography, Windows, Facade, Balcony
© Vincent Monthiers

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bordeaux, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Remodeling the Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte" 25 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948298/remodeling-the-ilot-counord-patrick-arotcharen-architecte> ISSN 0719-8884

© Vincent Monthiers

波尔多公寓重建 Ilot Counord / Patrick Arotcharen Architecte

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.