We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Complex Taj Rishikesh Resort & Spa / yh2 + Edifice Consultants Pvt. Ltd

Complex Taj Rishikesh Resort & Spa / yh2 + Edifice Consultants Pvt. Ltd

© Maxime Brouillet© Maxime Brouillet© Maxime Brouillet© Maxime Brouillet+ 31

Rishikesh, India
  • Design Team:Marie-Claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis, François Bélanger, Marianne Vézina, Mihir Bhatt, Radhika Dey, Pallavi Jitkar, Akshata Bane, Binu Kuriokose, Kolathu Baskaran
  • Developer And Contractor:Darrameks Hotels & Developers Pvt. Ltd
  • Developer And Contractor:Darrameks Hotels & Developers Pvt. Ltd
  • City:Rishikesh
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

Text description provided by the architects. The Indian Himalayas, a steep mountain landscape through which the sacred Ganges River meanders, is a nature that supersedes all human construction. For the development of the hotel complex Taj Rishikesh, it was this modesty in face of the grandiosity of the place that guided our approach.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet
Site plan
Site plan

The project was developed following a trip to the Indian Himalayas, where we studied the traditional vernacular architecture developed over millennia. This architecture evolved in response to the rugged mountain topography and the locally available materials, and this established the foundation of the project.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

The resort, located 250 km north-east of New Delhi, incorporates the main hotel block and a series of villas on a vast and steep site overlooking the Ganges River. The site layout is inspired by traditional Himalayan villages, anchored around a Darbargadh, the traditional residence of local rajas or lords.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

The Darbargadhs are used as a combination fortress-palace-temple, and offer at their heart a walled courtyard that ensures the protection of the villagers in times of war, and serves as a gathering place for community life in harmonious times. Created in the image of a traditional Darbargadh, the main block of the hotel overlooks the valley and provides a central location for gathering all the main services of the resort: the reception, restaurant, bar, boutique, library, and more.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

The villas, as in a traditional Himalayan village, are laid out as a series of pavilions built on a succession of stepped terraces kept in place by massive stone retaining walls. This stratification of the site in successive levels offers each villa a private view of the mountain panorama and the majority with framed views of the Ganges River.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

The architecture of the project takes advantage of the materials found locally: river stones for the retaining walls, slate for the roofs and flooring, and large wooden frames for the joinery. Traditional Himalayan construction techniques intermix stone walls with vast cantilevered cedar beams. This traditional building style called Kath-Kuni has been reinterpreted here with modern materials, with steel replacing the cedar beams that are now banned from exploitation in the Himalayas.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

A long sinuous central pathway unites the property, winding through the different plateaus and leading to the various buildings of the resort complex. From the national highway at the top of the site, this long ribbon gently unfolds, connecting the main hotel block on the top plateau to the villas on the intermediate terraces. The path then travels further down to the yoga and spa pavilions at a lower plateau, only to end its journey at the swimming pool and restaurants that directly overlook the beach on the banks of the Ganges. This serpentine line of light-colored gravel winds elegantly through the site, just as the Ganges meanders through the Indian Himalayas.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rishikesh, Uttarakhand, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Complex Taj Rishikesh Resort & Spa / yh2 + Edifice Consultants Pvt. Ltd" 22 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948138/complex-taj-rishikesh-resort-and-spa-yh2> ISSN 0719-8884
© Maxime Brouillet

印度瑞诗凯诗度假村及水疗中心 / yh2 + Edifice Consultants Pvt. Ltd

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.