We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Dawn's House / Khuon Studio

Dawn's House / Khuon Studio
© Thiết Vũ
© Thiết Vũ

© Thiết Vũ© Thiết Vũ© Thiết Vũ© Thiết Vũ+ 24

Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Architects: Khuon Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  78
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Thiết Vũ
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: INAX, Jotun, VietTiles
More SpecsLess Specs
© Thiết Vũ
© Thiết Vũ

Text description provided by the architects. This is another of our small urban house projects - the width of the property is 6.5 meters whereas the depth is only 2.5 meters. “There were challenges in designing the functional program of the house on such a small lot, in consideration of the clients’ desire of building a dream house for their children,” noted Huynh Anh Tuan, lead architect of the project and founder of Khuon Studio. “We were happy to accompany the clients in realizing a living space as comforting as possible.”

© Thiết Vũ
© Thiết Vũ
Plans 01
Plans 01
© Thiết Vũ
© Thiết Vũ

The priority of the clients includes utilizing daylight while ensuring a certain level of privacy, besides essential safety standards for their daughter Hong Minh (translation: Dawn) and her infant brother Quang Minh (translation: Sunny). A shared living room and kitchen is situated on the ground floor while the mezzanine features a bridge that marks the transition to a more private playroom, where the parents can have quality time with their children. Finally, the bedrooms are located on the upper floors. The large facade and thinness of the house have great potential for daylight. Multiple openings as well as glass brick walls serve to maximize the amount of natural light entering the house while maintaining privacy.

© Thiết Vũ
© Thiết Vũ

On the other hand, circulation (corridors and stair) is located adjacent to this facade to provide a thermal buffer zone for the inner bedrooms. These rooms have their own windows open to the atrium for natural ventilation and security purposes. With a focus on simplicity, the white color dominates the interior, while an appropriate amount of wood, ceramic and greenery serves to animate the living space, all accentuated by natural sunlight. Both the architects and the homeowners hope that this house will be a warm shelter for the children to grow in. This hope is expressed in the poem the father has written for his daughter Dawn:

© Thiết Vũ
© Thiết Vũ
Sections
Sections
© Thiết Vũ
© Thiết Vũ

Dawn, You are our break of day,

Bright, nice and soft, yet strong enough to dispel darkness.

Since you were born, In my garden of mind,

Upon Mommy’s fragrant blossoms, You have given forth your light.

Dawn, Upon waking up every morning, Smile!

Because I know, That’s what Mommy is waiting for,

So that last night’s weariness, Will go away. 

© Thiết Vũ
© Thiết Vũ

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Dawn's House / Khuon Studio" 17 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947877/dawns-house-khuon-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.