Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group

Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group

Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior Photography, FacadeCaldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior PhotographyCaldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior PhotographyCaldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior PhotographyCaldeiroa Car Park / Pitagoras Group - More Images+ 24

Guimarães, Portugal
  • Project Team : Fernando Seara de Sá, Raul Roque Figueiredo, Alexandre Coelho Lima, Manuel Vilhena Roque
  • Collaborators : João Couto, André Malheiro, João Carvalho, Hélio Pinto
  • Foundations And Structures : Projegui
  • Hydraulic Engineering : Projegui
  • Mechanical Engineering : Layout
  • Electrical : Feris
  • City : Guimarães
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Aerial View Photography
© João Morgado

Text description provided by the architects. The program could be summarised briefly as a building with three stories and a roof, landscaped and accessible, with smoke and natural ventilation, and covered parking for 500 vehicles. It also established a number of functional and urbanistic parameters, determining the accessibilities. The block where this project was carried out is located in the flank of the “noble” parts of the historic town, which is between the walled city and its large exterior square – the Toural.

Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior Photography
© João Morgado

Today, the entire block has been conformed, in particular by the buildings in Rua de Camões and Rua da Caldeiroa, but also by the geographical feature that is Ribeiro de Couros and the occupation which it promoted when the city was incorporating new production activities with the establishment of the late 19th – early 20th century industrial buildings.

Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior Photography
© João Morgado
Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Image 25 of 29
Plan - 3rd floor
Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior Photography
© João Morgado

The question of the existing heritage and of the integration of the new programmes in consolidated historic zones would have to stand at the core of this intervention. Naturally, we would be working on heritage and integration values, words and concepts that generate so many mistakes and produce virtual realities loaded with subjectivity. So, when we speak of rehabilitation and reconversion we speak, this being the meaning of the words, of repairing and renovating in the first case, and transforming in the second. So, the project sets out activities on these three fronts simultaneously, carefully selecting what can be repaired and what should be renovated and accepting those other things must necessarily be transformed, for they derive from the need to fulfil the requirements of the tender programme but also from the need to ensure the future sustainability of the various buildings.

Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior Photography, Facade
© João Morgado
Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Image 29 of 29
Section 03 / Section 04
Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior Photography, Facade
© João Morgado

In addition to the above-referred principles, what was important whilst developing this project was the endeavor to produce a solution that was clearly and easily perceptible to future users. This resulted in the creation of a new network of pedestrian crossings inside the block but also in the re-establishment of the existing paths along the inside of the plots, their aim is to guarantee that these public spaces are used and enjoyed.

Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior Photography
© João Morgado

It is also intended to make the visible façade of the building unassuming, never more than two storeys above the ground in height, reinforcing the volumetric solution by creating a façade system of Corten steel grilles. Whilst maintaining the necessary analogies with traditional industrial constructions they guarantee the required permeability to light and air, and so fulfil the functional idea of sustainability foreseen in the programme.

Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior Photography
© João Morgado

In short, the aim was to carry out an intervention that did not mimic what was already there, that was not overpowered by the context of the intervention area, that helped attract others to reconvert their private backyards, but was transformative and so suggested less conventional solutions and proposals in the private sphere, although we do not believe greatly in the redemptive capacity of architecture.

Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group - Exterior Photography
© João Morgado

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Guimarães, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group" [Parque e Estacionamento da Caldeiroa / Pitagoras Group] 17 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947839/caldeiroa-car-park-pitagoras-group> ISSN 0719-8884

© João Morgado

Caldeiroa汽车公园 / Pitagoras Group

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.