Building at Conde Redondo in Lisbon / Luisa Bebiano Arquitectura

Building at Conde Redondo in Lisbon / Luisa Bebiano Arquitectura

© do mal o menos© do mal o menos© do mal o menos© do mal o menos+ 34

  • Lead Architect:Luisa Bebiano
  • Design Team:Luisa Bebiano, Ivo Lapa, Mário Carvalhal, Sabina Sabina Karamehmedovic, Teresa Silvestre, Rui Santos
  • Client:Onset House, Investimentos Imobiliários, Lda.
  • Construction:Econ, construções, Lda.
  • Furniture:Linha da vizinha
  • Engineering:ECA Projectos
  • City:Lisbon
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© do mal o menos
© do mal o menos

Text description provided by the architects. The building in Conde Redondo Street was designed in 1902 as a residential building. With five floors and attic, it has a medium-sized volumetry, and has a second street façade to the Sociedade Farmacêutica Street.

© do mal o menos
© do mal o menos

Integrated in a urban network that expanded rapidly until the mid 20th century, it is embedded in an area with the typical late 19th century architectural and urban traits.

© do mal o menos
© do mal o menos

The facade of Conde Redondo Street, with its multiple windows, was originally designed with large double-leafed wooden spans and balconies with cast iron guards, and is adorned with stone trimmings, friezes and pilasters that reveal a noble building, well proportioned and integrated in its surroundings.

© do mal o menos
© do mal o menos
© do mal o menos
© do mal o menos

Stylistically different, the façade facing the Sociedade Farmacêutica Street features controlled openings on one side and overlapping balconies on the other, embedded in an iron structure, supported by ceramic domes. The building underwent significant alterations, particularly the glazing of the balconies, resorting to a frame different from the original - impairing the visual and stylistic coherence of the building. The large exterior stone walls and the interior partition walls, as well as the ceramic roof tile were retained. The introduction of a contemporary plasticity is given by the new zinc coating on the roof, which operates an harmonious transition between the restoration of a 100 year old property and its (renovated) housing condition.

© do mal o menos
© do mal o menos

Emphasis was placed on the building's generous indoor height, maintaining the interior atmosphere and it's spatial sequence logic, removing the idea of corridor, and rather reinforcing the initial constructive idea and significantly improving ita spatial quality. The large exterior stone walls and the interior partition walls, as well as the ceramic roof tile were retained. The introduction of a contemporary plasticity is given by the new zinc coating on the roof, which operates an harmonious transition between the restoration of a 100 year old property and its (renovated) housing condition.

© do mal o menos
© do mal o menos

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rua do Conde de Redondo, 1150 Lisbon, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Building at Conde Redondo in Lisbon / Luisa Bebiano Arquitectura" [Edifício na Conde Redondo em Lisboa / Luisa Bebiano Arquitectura] 06 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947606/building-at-conde-redondo-in-lisbon-luisa-bebiano-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.