Building Between Party Walls in Hostafrancs / estudi08014

Building Between Party Walls in Hostafrancs / estudi08014

© Pol Viladoms© Pol Viladoms© Pol Viladoms© Pol Viladoms+ 24

  • Architects: estudi08014
  • Area Area of this architecture project Area:  142
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Pol Viladoms
  • Lead Architects:Adrià Guardiet, Sandra Torres
  • Structure Collaborator:Xavier Gimferrer
  • Contactor:Contrast Building
  • City:Barcelona
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Text description provided by the architects. Previous state: Building between party walls consisting of three volumes of GF+3, GF and GF+1, the last two of which are located on non-building land and must be demolished.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

The project area includes the first two stories, where there was an industrial workshop which we are asked to transform into a house. The interior is chaotic with very low ceiling spaces and very little natural light and ventilation.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Emptying: The goal is to define a 2-storey house, with open and higher spaces and good ventilation and natural light conditions. The out-of-regulation buildings are demolished in order to gain light, ventilation and an interior patio. The rear facade is demolished in order to gain light and ventilation.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
Plan
Plan
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

The intermediate slab is demolished and the ground floor level is lowered by 50cm in order to gain height.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Insertion: A steel structure that supports the first floor is introduced within the existing volume. The structure is about 6m setback from the main façade, defining a double height access.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

In cross section, the structure arranges the space into a 1/3 width 'server strip' and a 2/3 width 'served strip'. In longitudinal section, the structure defines a sequence of chained spaces that links the street with the patio.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Energy and matter: The entrance to the house takes place through a double height, without a specific use, which operates as a bioclimatic regulator. The materiality mixes the roughness of the original structure with the white and aseptic surfaces of the new construction. The courtyard incorporates a mineral part -an extension of the dining room to the outside- and a vegetal one where medium-sized species are planted.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Building Between Party Walls in Hostafrancs / estudi08014" [Vivienda entre medianeras en Hostafrancs / estudi08014] 10 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947273/building-between-party-walls-in-hostafrancs-estudi08014> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.