We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bonnefanten Museum Maastricht Workspace / Hollandse Nieuwe

Bonnefanten Museum Maastricht Workspace / Hollandse Nieuwe

© Ewout Huibers© Ewout Huibers© Ewout Huibers© Ewout Huibers+ 15

  • Architects: Hollandse Nieuwe
  • Area Area of this architecture project Area:  750
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Ewout Huibers
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, Enscape, Desque, Trimble Navigation
  • Design Team:Christel van der Hulst, Matthew Grace, Jordi Bos, Aïda Kalkman, Marianne Bindels
  • Clients:Bonnefanten Museum
  • Collaborators:Keijsers, Venray, Desque
  • City:Maastricht
More SpecsLess Specs
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Text description provided by the architects. Located in Maastricht, The Bonnefanten Museum is housed in a world-renown monumental building designed by Aldo Rossi. Hollandse Nieuwe was asked to re-design the Bonnefanten Museum’s workspace and employee areas. These new areas consist of the director’s rooms, workspace for employees planning and curating exhibits, and a small restaurant.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
Plan
Plan
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Housed in architecture amongst curated art collections, the office occupies a unique and specific place. Taking this as inspiration, the workspace aims to bring these two worlds together in different ways, to create surprising, specific, and enjoyable spaces to work in and create and to create a workspace that feels uniquely part of the museum.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

The workplace area is built around the idea of discovery and exploration, much like an exhibition or gallery layout. Rather than rows of desks or partitions, a family of furniture pieces defines different routes around the space. These furniture elements get progressively taller the further into space they are located, creating more open and informal spaces at the front and more closed, quieter spaces towards the back, culminating in the half-hidden library at the far end of the space. Here, the wall hiding the library is still considered a furniture element but plays with its architectural scale by having an arched opening and round window. The floor, ceiling, walls, desks, and chairs of the office space were kept light as a neutral base to allow for these wooden elements and to stand out.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

The furniture pieces carry the idea of the architecture and artistic nature of the space. The wooden furniture pieces were conceived to have a timeless, monumental simplicity, constructed from the same vertical ribs and recessed doors or openings. The spacing of the ribs and height of each furniture piece differs, creating a varied but related family of objects. The back face of each element is covered in fabric, each printed with its own colour combinations derived from colour theory and drawing on the new Bonnefanten graphic identity.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Entering the space, the wooden objects stand out and suggest routes, openings, and places to work but looking to the entrance from the back of the space, the collection of wooden objects is now transformed into a playful game of colour, which visually leads back to the entrance of the office and into the new rooms of the two directors. These two rooms were created with a large, prominent window each. The rooms’ walls were painted in colours from the same range as in the open office space so that from the back of the workspace the two windows continue the game of colour and scale.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

The restaurant continues the combination of colour and simple wooden objects, the cupboards, and wall of the pantry are part of the workspace’s family of wooden furniture, while colours pop in the main entrance, in selected furniture pieces, and in the art pieces on the wall. As in the office, space is a neutral ground for the colour and wood to be seen against. The bathrooms were also a part of the transformation. Taking the existing tiled space as the neutral base, the sink areas became the place for the bold colour combinations that are also seen throughout the rest of the work floor spaces.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

In an architectural monument amongst art collections, this workplace brings two worlds together, creating surprising spaces that feel part of the museum.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Avenue Ceramique 250, 6221 KX Maastricht, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bonnefanten Museum Maastricht Workspace / Hollandse Nieuwe" 12 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947268/bonnefanten-museum-maastricht-workspace-hollandse-nieuwe> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.