K & T’s Place / Nielsen Jenkins

K & T’s Place / Nielsen Jenkins

K & T’s Place / Nielsen Jenkins - Interior Photography, Windows, ChairK & T’s Place / Nielsen Jenkins - Exterior Photography, Windows, Door, Fence, Facade, GardenK & T’s Place / Nielsen Jenkins - Interior Photography, Stairs, Windows, Beam, HandrailK & T’s Place / Nielsen Jenkins - Interior Photography, Facade+ 19

  • Design Team : Lachlan Nielsen, Morgan Jenkins, Nicholas Russell, Kelsey Homer, Laura McConaghy
  • Clients : Keith Burt and Tarragh Cunningham, Keith Burt, Tarragh Cunningham
  • Landscape : Jonathan Kopinski, Nielsen Jenkins
  • City : Brisbane
  • Country : Australia
More SpecsLess Specs
K & T’s Place / Nielsen Jenkins - Exterior Photography, Fence, Facade, Garden, Courtyard
© Shantanu Starick

Text description provided by the architects. K & T’s Place is the renovation of a traditional ‘Queenslander’ style home in a rapidly developing suburb of Brisbane. The house and garden occupy one of the last standing residential blocks in this area and the arrangement of the design works to defend the everyday workings of the family from new 16 storey neighbours to the west and predicted unit development to the south.

K & T’s Place / Nielsen Jenkins - Interior Photography, Facade
© Shantanu Starick

The original requirements of the brief were for only a deck and two new bedrooms downstairs, but instead the extension component of the design also forms a series of occupiable landings which sit under the canopy of a massive fig tree and allow flexible use and controlled connection between levels.

K & T’s Place / Nielsen Jenkins - Interior Photography, Stairs, Windows, Beam, Handrail
© Shantanu Starick

One of the clients is an artist and has his studio in the undercroft space beneath the building which also serves as a small gallery space on occasion, and these landings allow these functions to spill both outwards into the garden and vertically into the more domestic areas of the house. Upstairs, very small interventions allow the once insular and dark plan to work as three 'streets' of varying levels of exposure and occupation, with connection front and back to light and greenery.

K & T’s Place / Nielsen Jenkins - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Beam
© Shantanu Starick
K & T’s Place / Nielsen Jenkins - Image 16 of 19
Ground floor plan
K & T’s Place / Nielsen Jenkins - Interior Photography, Chair, Door
© Shantanu Starick

The traditional centralised entry and corridor are retained but resolved at the back of the building in a masonry fireplace which forms an anchor for the structure and circulation alike. Working predominantly with the existing structure, levels, and slab of the house, the scheme plays on ideas of public and private in the family's daily rituals and aims to celebrate small routines of preparation and retreat.

K & T’s Place / Nielsen Jenkins - Interior Photography, Wood, Beam
© Shantanu Starick

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "K & T’s Place / Nielsen Jenkins" 10 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947262/k-and-ts-place-nielsen-jenkins> ISSN 0719-8884
© Shantanu Starick

布里斯班艺术家之家 / Nielsen Jenkins

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.