We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Haus Flora / Alexis Dornier

Haus Flora / Alexis Dornier

© KIE© KIE© KIE© Akhil Hari+ 47

More SpecsLess Specs
© Akhil Hari
© Akhil Hari

Text description provided by the architects. This 4 bedroom bungalow is submerged into it’s surrounding - the picturesque landscape with rice fields, coconut and palm trees of Bali sets the scene for an understated architecture with surprise. The family home consists of rooms that are separated by greenery and lush foliage. Building elements such as pillars, windows, and walls become visually entangled with trees and bushes, fountains and sculptures - and blend into one memorable event.

© Akhil Hari
© Akhil Hari
Roof Plan
Roof Plan
© KIE
© KIE

Materials are chosen so they would amplify this submersion. Natural green stone tiles become the predominant material that pronounces the volumes. Inside surfaces are clad in wood, structural elements in white and floors tiled in natural stone as well.

© KIE
© KIE

With the diagram of a village in mind, rooms were planned to be separated by voids to provide both privacy and a sense of community in one floor plan. Rooms appear more like studios, and their interiors juxtapose the cold facade materials with warm wooden textured backdrops.

© KIE
© KIE
Section 01
Section 01
Section 03
Section 03
© KIE
© KIE

The voids hold greenery, and rooms connect with elevated pathways. In the choreography’s heart one finds the kitchen. From here the pathways disperse into all directions. A centrally located  flight of stairs connects to the new datum above - the composition creates a series of courtyards. When discovering the rooms, there is constant interplay of interior and exterior spaces.

© KIE
© KIE

Making use of their passive cooling attributes, trees become the conceptual center pieces, and their branches and leaves filter light into the spaces below. The pool and sun decks are situated on top of the living room and bedrooms, and provide views onto the lush surrounding rice paddies and constitute a new datum. The 271 m2 roof provides enough space for solar panels, a vegetable garden and a spacious area for events underneath the stars. 

© KIE
© KIE

Traditional ‘Gladak’ grass roofed structures stand on top, taking any attention off the main building. This was an attempt to produce timeless reductive architecture, to be crowned by simple grass roof structures providing shade and resting areas. They become the remarkable aspect of the design draw the silhouette against the sky. 

© KIE
© KIE

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Haus Flora / Alexis Dornier" 06 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947031/haus-flora-alexis-dornier> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.