We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Tenjintyo Terrace / Yoshitaka Suzuki and Associates

Tenjintyo Terrace / Yoshitaka Suzuki and Associates

© Toshiyuki Yano© Toshiyuki Yano© Toshiyuki Yano© Toshiyuki Yano+ 26

  • Area Area of this architecture project Area:  98
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Toshiyuki Yano
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Vectorworks, YKK AP, IOC Flooring, Inoue Syoji, Taiheiyo Precast Concrete, Washin Chemical Industry
  • Lead Architects: Yoshitaka Suzuki
  • Construction: MURATA Kensetsu, Masakazu Arahata, Chiharu Nisoichi
More SpecsLess Specs
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. This is a small wooden building complex consisting of a stage for the expression of people with intellectual disabilities on the first floor and a rental house on the second floor. The site is located on a corner lot, facing a pedestrian-only greenway to the north and a quiet street to the east. The south and west sides of the site are in a“quiet low-rise residential area”.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Plan - First floor
Plan - First floor
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The first floor is a stage for people with intellectual disabilities to perform music and puppet shows, as well as a cafe and rental space staffed by the disabled themselves. It is wide open to the daily lives of people passing by on the greenway. (At the same time, sufficient sound insulation is ensured through the use of double sashes, for example, when necessary.) The second floor is a rental house, also open to the greenway and can be used as an office by opening up the fittings between the rooms.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

We thought about how the activities of people with intellectual disabilities, the audience, the people who come and go, the residents, the changing of the seasons, and so on, relate best to each other. In accordance with local legal regulations, we created a setback distance of 1.5m on all four sides, and a setback space of 1.8m more under the roof on the greenway and street side. The area created by the setback became a device to face and connect with the greenway and the road. It is a place where the space is unwound, swinging between inside and outside, becoming a pier for the overflowing audience, a café terrace, and part of the greenway.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

In the middle of the first floor, a louver (partly a wisteria trellis) has been added to provide a calm place to stay underneath. The louvers also protect the residents from eyes on the passerby through the large windows on the second floor, which are open to the greenery, and gently connect the residents' eyes to the activities of people with intellectual disabilities under the louvers. The eaves of the building are painted silver to bring the reflected greenery inside. In other words, the interior space is always in a relationship with the "other side", like "stage", and does not complete in isolation.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Section of a relationship with the greenway
Section of a relationship with the greenway
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Looking at the greenway from the inside on the first floor, vertical elements such as columns, fittings frames, utility poles, trees, and signs, and horizontal elements such as hanging walls, floor paving, railings, retaining walls, and the greenway, are intermingled with each other, blurring the boundaries between internal and external, giving us a sense of place, but leading to a greenway.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The exterior wall of the first floor is parallel to the greenway, while the exterior wall of the second floor is directly opposite to a large tree, creating a gap between the upper and lower walls. By doing so, we hoped that this architecture would appear neither as a residence nor a welfare facility in the daily lives of people and people with intellectual disabilities, and that it would become a special place while blending in.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tenjintyo Terrace / Yoshitaka Suzuki and Associates" 06 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946948/tenjintyo-terrace-yoshitaka-suzuki-and-associates> ISSN 0719-8884
© Toshiyuki Yano

天神镇露台之家 / 铃木理考建筑都市事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.