We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Urban Development Exhibition Hall of Liuzhou / XAA

Urban Development Exhibition Hall of Liuzhou / XAA

sunken courtyard aerial view. Image © Changheng Zhansunken courtyard inner facade. Image © Changheng Zhanoutdoor space. Image © Changheng Zhangrass roof and entrance. Image © Changheng Zhan+ 40

  • Architects: XAA
  • Area Area of this architecture project Area:  3996
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Changheng Zhan
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 泥客
  • Lead Architects: Tao Zhan, Zhi Li
  • Design Team:Wang Tian, Zhi Li, Mengyu Wang, Suo Lin, Chao Wu, Zhijun Lu, Zhenwei Lin(Intern)
  • Architectural Working Drawing Team:Mingquan Liang, Lan Huang, Chaocai Xu
  • Client Management Team:Hao Kong, Guoqiang Liu, Tao Wu, Yuchun Yin, Songze Qin
  • Engineering:Liang Shun, Zhe Ji, Wenning Zhou, Jinghua Tan
  • Mechanical & Electrical Engineering:Zhi Li, Shaoan Yao, Jianquan Wu, Minghui Xie, Jiaqiang Huo
  • Plumbing Discipline:Yangmei Zheng, Dongnan Lin
  • Ventilation:Qiang Xiang, Songyue Liu
  • Client:VANKE LIUZHOU
  • City:Liuzhou
  • Country:China
More SpecsLess Specs
grass roof. Image © Changheng Zhan
grass roof. Image © Changheng Zhan

Before design
In 2018, we had been assigned a design commission, which was a river side exhibition hall located in an on-going planning public park. Through a several weeks site and surrounding urban context study, we found out that the volume of exhibition hall together with its high were going to make the contradiction while considering a public park should be open and consistent in space. Furthermore, the independency of exhibition space would weaken the publicity of park. Therefore, in the conceptual design stage, these precedent conditions brought us many challenges; however, it also offered us the opportunity to use the new method to design this exhibition hall.

aerial view. Image © Changheng Zhan
aerial view. Image © Changheng Zhan

Architect as one of the developers for urban planning, through the design practice and architectural education, an acknowledged value system, which is always keeping the balance between private and public interests and try to put the public willingness in priority, has been formed. For this project, it is actually an experiment that we full fill the belief of architect value system while balancing the different interests from all the urban stake holders, e.g. the government, real-estate developer, residents......

view the courtyard from grass roof . Image © Changheng Zhan
view the courtyard from grass roof . Image © Changheng Zhan

 The project site located on a development zone of Bai Lu new district of Liu Zhou city, where was a post-industrial zone, and used to be a river side village. In terms of the city, Liu Zhou is a heavy industrial basement city which holding a special position in the Guangxi province. A few decades ago, it was one of the most important industrial basements of China. Thus, the local people are very proud of this piece of history. While we discussed with the clients and other participants, we were always told to make link with this history.

building and the distant hills. Image © Changheng Zhan
building and the distant hills. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard entrance. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard entrance. Image © Changheng Zhan

Urban planning
Earth-shielded like architectural form has been regard as one possible way to reconcile the conflictions arose from the exhibition hall and park. There are cracks and sinking open space after we put the architecture under-ground. The light from interior spaces escape through the cracks and sinking open space could generate a sense of ‘industrial forest of light’; it could bring special visiting experience for the tourists and, most importantly, these lights throw the clue to the visitors that these is an unknown underground space to be explored.

conceptual model of site planning
conceptual model of site planning
diagram of‘UrbanSpaceDecoding'
diagram of‘UrbanSpaceDecoding'

While designing the circulation of the exhibition hall and its surrounding environment, in the conceptual design stage, we tried to apply the parameterization method, ‘Urban Space Decoding’, in order to get as much simulated results of circulation as possible. Base on the massive simulated results, we finally picked the most potential one and developed the master plan accordingly.

sunken courtyard entrance. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard entrance. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard entrance. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard entrance. Image © Changheng Zhan

Architectural design
In order to reconcile the conflictions caused by the exhibition hall and park, in terms of architectural design, we had applied a complete set of design language, which is by using the earth-shielded like space and cohesive Euclidean geometry form. The goal is for constructing a humble, mysterious and interesting place. The exhibition hall will not ruin the publicity of park, no matter in the functional or volume perspective.

Courtesy of Zhi Li
Courtesy of Zhi Li

Specifically, for the massing, we cut several cross-lines on the card paper, then through pull up or press down the vertexes; we will get some interesting spaces, such as the mini mountains, sinking courtyards, slops…… The volume of exhibition hall is hiding below the slops or mountains of four sides.

sunken courtyard inner facade. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard inner facade. Image © Changheng Zhan

At the central of architecture, we design a sinking courtyard; it is not only the most important traffic space which is linking the separated volumes, but also offering a central stage for the exhibition hall operators to hold any activity.

sunken courtyard inner facade. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard inner facade. Image © Changheng Zhan

Visitors can go up to the grass rooftop. At rooftop, they can observe the events and activities of the central sinking courtyard.

sunken courtyard inner facade. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard inner facade. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard. Image © Changheng Zhan
sunken courtyard. Image © Changheng Zhan

We set aside enough high for the interior spaces of the main exhibition zones, remaining the possibility of renovation in the future. In the meanwhile, for the rest of two secondary spaces, which are mainly for equipments and administrators, through worked closely with the equipment engineering consultants, we minimized the equipment spaces and substituted public service spaces, like restaurant, coffee, mini book store…… We try to design a compound exhibition hall, which is not only for showing stuff, but also for the daily life of residents.

grass roof. Image © Changheng Zhan
grass roof. Image © Changheng Zhan

Future & Expectation
Like Kevin Lynch wrote in his book ‘street, plaza, landmark, park, school, none can be dispensed with’. This project was actually a urban creating process from 0 to 1, and the Urban Development Exhibition Hall of Liuzhou should be a compound urban public space and post a positive effect to the neighborhood. We hope it can adjust itself to any change in the future urban development.

grass roof and entrance. Image © Changheng Zhan
grass roof and entrance. Image © Changheng Zhan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:No.001 Bailu Avenu, Bailu New District, Liuzhou City, Guangxi, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Urban Development Exhibition Hall of Liuzhou / XAA" 04 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946925/urban-development-exhibition-hall-of-liuzhou-xaa> ISSN 0719-8884
sunken courtyard inner facade. Image © Changheng Zhan

柳州白露片区城市展览馆 / XAA建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.