We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Residential Block in Paupys / Architektūros linija

Residential Block in Paupys / Architektūros linija

© Norbert Tukaj© Norbert Tukaj© Norbert Tukaj© Ričardas Čerbulėnas+ 23

More SpecsLess Specs
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Text description provided by the architects. Traditional principles of urban planning are associated with the formation of public spaces and the surrounding volumes. This method is also coded in Paupys revitalization solutions, the streets and arcades stretching towards Vilnius merge into the central square. Next to the town square, a residential quarter consisting of six different volumes has been realized on a trapezoidal plot. The urban idea of the composition reflects the specifics of the context: The volumes of the buildings are shrinking and lowering, creating a gradual transition from the city square to the River. Next to the town square, a residential quarter consisting of six different volumes has been realized on a trapezoidal plot.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
Site plan
Site plan
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

The urban idea of the composition reflects the specifics of the context: The volumes of the buildings are shrinking and lowering, creating a gradual transition from the city square to the River. The edge of the public space is formed by a continuous, stricter composition 5-storey facade of the City House with accentuated, rectangular loggia rectangles. The side street on the left side of the block and the pedestrian passage on the right are accentuated by the more fragile pavements of the Garden House.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

They consist of vertical facades of different architectural expressions. Along the Vilnius embankment, three separate buildings of 2-3 floors have been designed, leaving open visual connections between them, connecting the spaces of the inner yard and the riverside embankments. The core of the composition of the inner yard is a children's playground reminiscent of a stylized heart shape, around which pedestrian paths of irregular curvy shapes have been built, benches, lamps, rubbish bins, etc. have been installed. The ground floor apartments have outdoor terraces planted with hedges.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
Section
Section
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Entrances to the stairwells of the house are possible only from the inner yard space, the yard can be accessed from all sides through four lockable gates. The decoration of the vertical and horizontal surfaces of the quarter is dominated by dark-coloured ceramics, associatively reminiscent of the industrial buildings that once stood here. The composition of windows of different sizes is picturesque, different details of balcony decoration are used, visually covered places for installation of outdoor units of air conditioners are provided. The roof of the City House is covered with tiles, the roofs of other volumes are galvanized copper tin. The equipment of the engineering system is installed in special ventilated technical shelters. An underground car storage has been designed throughout the quarter.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Aukštaičių g., Vilnius 11341, Lithuania

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Residential Block in Paupys / Architektūros linija " 08 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946813/residential-block-in-paupys-architekturos-linija> ISSN 0719-8884
© Norbert Tukaj

立陶宛帕皮联排住宅区 / Architektūros linija

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.