North Greenwich Sculptural Screen / Neiheiser Argyros

North Greenwich Sculptural Screen / Neiheiser Argyros

© Lorenzo Zandri© Lorenzo Zandri© Lorenzo Zandri© Lorenzo Zandri+ 22

  • Design Team:Ryan Neiheiser, Xristina Argyros, Eleni Vagianou, Nikolas von Schwabe, Danae Haratsis, Giorgio Piscitelli, Chris Yuan, Kevin Larson
  • Client:Knight Dragon, London Underground
  • Structural Engineers:AKT II
  • Mep, Lighting:AECOM
  • Landscape Designers:Gross. Max
  • Steel Fabricator:Cimolai
  • Contractor :Mace
  • City:London
More SpecsLess Specs
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Text description provided by the architects. North Greenwich Sculptural Screen is a 14-metre tall perforated metal sculptural screen that wraps around a London Underground exhaust vent and fire escape. The enclosure folds and thickens to contain a large digital media screen, a small cafe, and public restrooms. The corrugated metal skin both obscures and reveals the infrastructure contained within, creating a subtly dynamic veil that changes expression throughout the day.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri
Floor plan
Floor plan
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

The project is designed to be in dialogue with the adjacent Tide elevated linear park, designed by Neiheiser Argyros in collaboration with Diller Scofidio + Renfro and opened last summer. The two works of architecture are geometrically twisting past one another – almost dancing – though they never touch and are expressed with intentionally contrasting visual languages. While the Tide is curved and solid, the screen enclosure is angular and translucent. The two designs are opposites in dialogue.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri
Elevations
Elevations
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

The project is both present and absent. On the one hand, its location adjacent to the O2 Arena and the North Greenwich Tube Station means that it will be seen by thousands of visitors daily, demanding a strong visual identity. On the other hand, it fades into the background, as a moment of visual quiet compared to the eclectic geometries and patterns that surround it.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

The perforated metal will at times catch the light and snap into a crisp view. At other times the figure will blur slightly, refracting and distorting the light that passes through, hovering just out of visual comprehension.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Greenwich Peninsula, London, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "North Greenwich Sculptural Screen / Neiheiser Argyros" 28 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946538/north-greenwich-sculptural-screen-neiheiser-argyros> ISSN 0719-8884
© Lorenzo Zandri

14米高穿孔金属板,遮盖伦敦地下通风口 / Neiheiser Argyros

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.