We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Vodanovic House / Duarte Fournies Arquitectos

Vodanovic House / Duarte Fournies Arquitectos

© Pablo Casals Aguirre© Pablo Casals Aguirre© Pablo Casals Aguirre© Pablo Casals Aguirre+ 19

Puerto Varas, Chile
  • Area Area of this architecture project Area :  90
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Archicad, Artlantis, AutoCAD, CHC, Casa Mobili, GLASSTECH, Louisiana Pacific, Maderas Rosas, Opendark, Volcan
  • Lead Architects : Juan Pablo Duarte Macaya, Hernán Fournies Aracena
More SpecsLess Specs
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Text description provided by the architects. The Project is located in the south of Chile next to the road that connects Puerto Varas with Ensenada, at the slopes of the Calbuco volcano, where you can find panoramic views of the Llanquihue lake and Osorno volcano. The request involved the design and construction of a low budget house with two bedrooms, living room, kitchen and dining room within 90 square meter in total. Before the client contacted our firm, he analyzed the cost of local prefabricated houses. In that context, the main goal was to design with a limited budget.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
First floor plan
First floor plan
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

In order to optimize the 90 square meter, it was proposed one single space which contains all the public spaces separated from the bedroom area by a single kitchen and bathroom volume. The image of vernacular buildings of the area was taken to develop the Project, including: constructive systems, shapes and materials, such as wooden roof tiles made out of larch tree. The south and north façades are transparent to capture the views of the natural attractions, such as Calbuco and Osorno volcanos and Llanquihue lake. On the other hand, the east and west façades that face the neighbor sites are opaque.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
Section AA
Section AA
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

From the public area it can be perceived the geometry of the roof, creating a higher room, reinforcing the idea of a meeting space. The ceiling structure is topped by a skylight that provides natural light and views of the sky that constantly changes, due to the weather conditions of the south of Chile.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Vodanovic House / Duarte Fournies Arquitectos" [Casa Vodanovic / Duarte Fournies Arquitectos] 28 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946490/vodanovic-house-duarte-fournies-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.