We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Venice Beach House / Montalba Architects

Venice Beach House / Montalba Architects
© Kevin Scott
© Kevin Scott

© Kevin Scott© Kevin Scott© Kevin Scott© Kevin Scott+ 12

Los Angeles, United States
More SpecsLess Specs
© Kevin Scott
© Kevin Scott

Text description provided by the architects. This single-family residence was designed to meld together indoor and outdoor programs through tethered courtyards and gardens. The airy Venice Beach home was designed with the intent of blurring the lines between indoor and outdoor spaces to achieve a warm, tranquil home. The design began with its exterior, to ensure the family could enjoy the perks of Southern California’s year-round mild climate. Almost every space is connected with a sister outdoor space to further blur the distinction between in and out.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

The general sense of warmth throughout the home is driven by the use of natural materials like wood. By contrast, the concrete block walls give the home an almost midcentury sensibility while clearly creating a dialogue with the wood and other earth tones. Woven into the home’s design are three ‘gardens,’ all varying in scale and function. The larger garden creates drama, while two smaller gardens allow for intimacy and moments of pause.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

A series of parallel datum walls constructed of concrete blocks anchor the gardens and organize the interior spaces around the exterior space. The main gathering spaces (living room, family room, kitchen, and a pool house) feature sliding glass doors adjacent to the cement block walls.

© Kevin Scott
© Kevin Scott
Floor plans
Floor plans
© Kevin Scott
© Kevin Scott

When fully opened, interior and exterior spaces are completely contiguous, which supports tranquil energy and warmth throughout the home. The materiality of the concrete block walls evokes a sense of heaviness and provides a visual, monolithic mass between floors while anchoring the horizontal planes of the home in the landscape. Wood siding wraps the perimeter and sits atop the cement walls, lifting and lightening the massing to create a welcoming balance between earthy and modern.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Venice Beach House / Montalba Architects" 13 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945665/venice-beach-house-montalba-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.