Biotope Office Building / Henning Larsen + KeurK architecture

Biotope Office Building / Henning Larsen + KeurK architecture

© Jonathan Alexandre© Jonathan Alexandre© Jonathan Alexandre© Jonathan Alexandre+ 54

  • Area Area of this architecture project Area:  3000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Jonathan Alexandre
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Enscape, Schöck, Interalu, Bouygues batiment Nord Est, COEXIA, Corona, Dalux, Edwood, Granit et Matériaux, Groupe Roger Delattre, Groupe Solidum, Le Prieuré, Maisons Roche, Microsoft, Simeon
  • Design Team:Søren Ølgaard ,Stefan Delvoye, Franck Fdida, Clara Stewart, Oskar Tranum, Jody Lee Potvin-jones, Kudsk
  • Execution Team :Olivier RIAUté, Pascal Fresnel, Pierre Antoine Sahuc, Nathalie Simonneau, Pierre Dumez, Emilie Joet, Lluise Gombert, Laetitia Rebelle
  • Core Signage :KeurK architecture
  • Clients:Linkcity – Metropole Européenne de Lille
  • Engineering:Setec, VS-A, Projex,
  • Landscape:Henning Larsen
  • Consultants:Veritas
  • Construction Company :Bouygues Batiment Nord Est
  • City:Lille
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Jonathan Alexandre
© Jonathan Alexandre

Text description provided by the architects. Lush rooftop gardens and ample natural sunlight blend the boundaries between the built and organic. Here, the outside world comes in – an urban sanctuary of green wellness. At the Biotope, the natural world is rarely out of reach. The building layout prioritizes access to daylight, fresh air, and green space: Broad skylights flood atriums with sunlight, open-air balconies line lush courtyard gardens, and a terraced green roof covers the building footprint.

© Jonathan Alexandre
© Jonathan Alexandre
© Jonathan Alexandre
© Jonathan Alexandre

Our design draws on the natural world to bring heightened wellness into the workplace – On the day to day, employees can find fresh air, tranquility, and repose in the building’s green space. The name ‘Biotope’ takes root in Greek, meaning “place of life” – Meant to reflect the building’s emphasis on sustainable materials and green space.

© Jonathan Alexandre
© Jonathan Alexandre
Plan
Plan
© Jonathan Alexandre
© Jonathan Alexandre

Designed after a conceptual vision of a ripple of glass, light, and vegetation, the Biotope reflects the mission of a design that creates space for health and renewal as the new headquarters of the European Metropolis of Lille.

© Jonathan Alexandre
© Jonathan Alexandre

Built in a record time of 18 months, this project took advantage of continuous virtual reality technologies to support important decisions. In addition to the classic prototypes. With a surface area of nearly 30,000 m² over 7 floors, it is one of the largest office buildings built in Lille. Exemplary and ambitious in terms of environmental quality, Biotope is certified BREEAM excellent, WELL, E+C-, Biodiversity, and Wiredscore.

© Jonathan Alexandre
© Jonathan Alexandre

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lille, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Biotope Office Building / Henning Larsen + KeurK architecture" 16 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945518/biotope-office-building-henning-larsen-plus-keurk-architecture> ISSN 0719-8884
© Jonathan Alexandre

Biotope 办公园区 / Henning Larsen + KeurK architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.