Wenzhou Ou-river Crystal Boxes Restaurant / AntiStatics Architecture

Wenzhou Ou-river Crystal Boxes Restaurant / AntiStatics Architecture

Glowing screen from the street side. Image © Dachou Photogrphycrystal box like architecture and screen wall . Image © Dachou PhotogrphySemi-private interior with the screen wall. Image © Dachou Photogrphycrystal box like architecture and screen wall. Image © Dachou Photogrphy+ 36

Wenzhou, China
  • Lead Architects:Martin Miller, Mo Zheng, Luke Theodorius E. D. Santoso
  • Design Team:Christopher Beckett, Annie Liu, Yasser Hafizs, Siyi Wang, Demi Chang, Haoran Wang
  • Façade Manufacturers:Nanjing Beilida (Design Development: Luo Shanglin)
  • Design Development:Wenzhou Design Group (Director: Chen Jun)
  • Façade Consultant:Zhejiang Zhongte Curtain Wall Engineering
  • Lighting Consultant:Tsinghua Tongheng urban planning and design Institute
  • Landscape Design Development:Wenzhou Design Group (Director: Chen Li)
  • Client:Beijing Landsky
  • City:Wenzhou
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Glowing screen from the street side. Image © Dachou Photogrphy
Glowing screen from the street side. Image © Dachou Photogrphy

Text description provided by the architects. Built on piers above the Ou- River in the city of Wenzhou, this fine dining restaurant occupies the threshold between the city and the tidal estuary which flows through the city. This is one of the feature buildings along the 1.8km Wenzhou Ou-River waterfront new development master plan, including landscape, six brand new buildings and three new harbors designed by AntiStatics Architecture in the past two years.

crystal box like architecture and screen wall . Image © Dachou Photogrphy
crystal box like architecture and screen wall . Image © Dachou Photogrphy

Drawing upon the nature of the stream as a conduit from inland to the sea the architecture is assembled as a series of floating roof plates above a dynamic concrete screen the buildings reference the massive barges as a persistent element of the river. Drawing upon the hilly topography across the river the building is split into two structures precisely mirroring a deep cut in the adjacent mountains while utilizing that gap as an entry point to the restaurant which directly frames the matching cut. Taking advantage of the comfortable year-round climate of Wenzhou, the restaurant occupies both buildings. The flat plates of the staggered roof system shift and move to create further outdoor private spaces linked to private dining rooms.

Restaurant Drone Aerial View. Image © Dachou Photogrphy
Restaurant Drone Aerial View. Image © Dachou Photogrphy
1.8km Ou-river waterfront development master plan, the crystal box restaurant is sit in the middle as no.2 & 3 building
1.8km Ou-river waterfront development master plan, the crystal box restaurant is sit in the middle as no.2 & 3 building
The Crystal Boxes Restaurant at the riverside. Image © Dachou Photogrphy
The Crystal Boxes Restaurant at the riverside. Image © Dachou Photogrphy

These outdoor spaces invite visitors to step out to enjoy the panoramic views of the river and mountainous landscape beyond. Inspired by the way one might see through a tree canopy differently from within the tree versus looking in from the outside; the custom cast screen creates privacy for the interior occupants while not inhibiting views outwards from the inside. While the exterior façade plays between the sharp angles of the floating plates and the organic grid of the cast screen, the interior spaces present warm and welcoming materials, relaxing and comfortable furnishing and a complete 5-star dining experience. The entry features a calm and welcoming lobby adjacent to a series of live wells for the patron’s selection of only the freshest produce. Creating the complete dining experience, the buildings present a synthesis of design, culinary art and local culture. 

Double-layered woven Screen wall. Image © Dachou Photogrphy
Double-layered woven Screen wall. Image © Dachou Photogrphy

Exterior Day view. Image © Dachou Photogrphy
Exterior Day view. Image © Dachou Photogrphy

The exterior screen is fabricated from ultra-high performance concrete. With precise geometric control and definition, the porous block elements are cast from a simple two-part mold. The three-dimensional depth of the block creates a macro-scale moiré effect for the façade, as one traverses the screen the depth and layers of the cast UHPC forms reveal variant emergent patterns, mimicking the dynamic nature of the eddies and turbulence of the adjacent tidal stream.

crystal box like architecture and screen wall. Image © Dachou Photogrphy
crystal box like architecture and screen wall. Image © Dachou Photogrphy
Semi-private interior with the screen wall. Image © Dachou Photogrphy
Semi-private interior with the screen wall. Image © Dachou Photogrphy

At night the lighting of the screen turns the buildings into dramatic beacons. Glowing and visible from land and sea, the effects where inspired by the traditional lanterns fishermen would hang from their boats to attract fish through the muddy waters at height. The smooth interwoven nature of the concrete screen features a further dynamic lighting scheme, as the light wraps the surfaces from different angles a vibrant collage of color creates a beacon for passersby on the busy street, and from those travelling the river.

Exterior Evening view. Image © Dachou Photogrphy
Exterior Evening view. Image © Dachou Photogrphy
Exterior Evening view. Image © Dachou Photogrphy
Exterior Evening view. Image © Dachou Photogrphy

Wenzhou is a city steeped in rich culinary traditions, not only the flavors and textures but the full dining experience. The architecture for the Deep Sea Black Pearl restaurant acts as a stage set for this experience, featuring private dining rooms and panoramic views of the river the organization of the space creates a curated dining experience. Comprised entirely of private dining rooms, the interior spaces create various conditions for the culinary experience, the early meal casual space for cocktails and hors d’oeuvres, a large group table for formal dining and lastly the outdoor terrace to relax and digest while taking in the stunning views of the river and mountains beyond.

The two buildings sit on the upper deck along the 1.8km waterfront development. Image © Dachou Photogrphy
The two buildings sit on the upper deck along the 1.8km waterfront development. Image © Dachou Photogrphy

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wenzhou, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wenzhou Ou-river Crystal Boxes Restaurant / AntiStatics Architecture" 09 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945168/wenzhou-ou-river-cystal-boxes-restaurant-antistatics-architecture> ISSN 0719-8884
Exterior Day view. Image © Dachou Photogrphy

“瓯江水晶盒”,深海黑珍珠餐厅 / 非静止建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.