We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hoi Ha Visitor Center / ArchSD

Hoi Ha Visitor Center / ArchSD

© iMAGE28© iMAGE28© Gary Studio© Gary Studio+ 18

  • Architects: ArchSD
  • Area Area of this architecture project Area:  385
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  iMAGE28, Gary Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Neolith, Marshalls Grassguard, Surell
  • Architect In Charge:Thomas Wan
  • Design Team:Thomas Wan, Peter Lau, Kenny Ngai, Sebastian So
  • Client:Agriculture, Fisheries and Conservation Department
More SpecsLess Specs
© Gary Studio
© Gary Studio

Text description provided by the architects. The Hoi Ha Visitor Centre is located within a beautiful woodland in Sai Kung West Country Park near the Hoi Ha Wan Marine Park, a scenic sea area with diverse marine lives in northeast Hong Kong. It is connected to the waterfront by a country trail along the mangroves. The Centre comprises a multi-purpose room, a caretakers’ office, reception area, lavatories for visitors and supporting facilities. It serves to introduce the Marine Park to visitors before they proceed to the waterfront via the trail.

© Gary Studio
© Gary Studio
© Gary Studio
© Gary Studio

The buildings in the Visitor Centre embrace a central lawn, where gathering and activities for large group of visitors take place. Sheltered outdoor spaces are also provided around the multi-purpose room, where small group activities and learning could be flexibly conducted amid the nature. The lawns surrounding the buildings with trees as natural shade also serve as ideal places for picnic and leisure at all times.

© Gary Studio
© Gary Studio
Building disposition
Building disposition

The idea of responding to this beautiful countryside of Sai Kung is to create a rural settlement in the manner of an old traditional village with individual buildings that are organically related to the surrounding landscape. The focus of the architectural composition centres on the existing lawn which forms a plateau for outdoor gathering and as a place of mediation between buildings and nature.

© iMAGE28
© iMAGE28
© iMAGE28
© iMAGE28

The multi-purpose room, designed as a glass pavilion facing the heart of the village, relates directly to the lawn as a form of continuity between inside and outside. Together with the caretaker’s office and other service areas, this small-town like atmosphere with different varieties of veranda and small courtyard spaces, closely knitted together to form a comprehensive character of a locus that reinterprets the idea of old traditional village in a new manner.

© Gary Studio
© Gary Studio

Situated in the country park, the project adopts a number of sustainable measures to reduce impact to nature, while demonstrate to visitors on the related building technologies. Solar panels and solar bollard lights are installed to contribute to the Centre’s electricity needs; Rain water collection system is adopted, which recycles rain water for flushing and irrigation use. Besides, due to the remoteness from the urban area, the site is not reached by the city’s main sewage system.

© iMAGE28
© iMAGE28

A small-scale bio-treatment plant is therefore provided, all waste water generated in the centre is treated locally in a biological way. Operable windows are provided in caretaker’s office and multi-purpose room, including the large sliding glass doors between the multi-purpose room and the peripheral sheltered spaces. They enable natural ventilation when weather permits, and allow users’ close contact with the natural environment while enjoying the facilities in the Centre.

© iMAGE28
© iMAGE28

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hoi Ha, Sai Kung, Hong Kong (SAR)

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hoi Ha Visitor Center / ArchSD" 07 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945061/hoi-ha-visitor-centre-archsd> ISSN 0719-8884
© iMAGE28

海下游客中心 / 建筑署

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.