Ecoara Waldorf School / Shieh Arquitetos Associados

Ecoara Waldorf School / Shieh Arquitetos Associados

© FERNANDO STAKUNS© FERNANDO STAKUNS© FERNANDO STAKUNS© FERNANDO STAKUNS+ 22

  • Equipe De Projeto:Leonardo Shieh, Shieh Shueh Yau, Ricardo Azevedo, Nathália Grippa, Karen Minoda, Rodrigo Chedid
  • Coautora:Carolina Ribeiro
  • Design And Execution Of Wood Structure:Orbital Estruturas de Madeira
  • Foundation Project:Prodenge Engenharia e Projeto Ltda
  • Foundation Consulting:MG&A Consultores de Solos
  • Consulting And Execution Of Closures In Taipa:Taipal Construções em Terra
  • Metal Tiles:Perfilor
  • Roof Installation:Ideal Coberturas
  • City:Valinhos
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© FERNANDO STAKUNS
© FERNANDO STAKUNS

Text description provided by the architects. The project was born from the need to expand the school, and from the community's desire to remain at its current address. Thus, the classrooms are no longer adapted environments in the former residence and have gained appropriate facilities: hexagonal rooms, following the aspiration of the pedagogical body for an anthroposophical architecture. 

© FERNANDO STAKUNS
© FERNANDO STAKUNS

According to Rudolf Steiner's thinking, one should avoid adopting right angles, but rather work environments with more organic forms - which would be more welcoming to students. Hence the option for classrooms in hexagon shapes and sloping roofs. Another important aspect of the project is its modularity and expansion in subsequent phases, in order to accompany the growth of the school (which in February 2019 reached the 3rd year of Brazilian elementary school). 

© FERNANDO STAKUNS
© FERNANDO STAKUNS
Plan
Plan
© FERNANDO STAKUNS
© FERNANDO STAKUNS

With the important premise of a dismountable construction, we opted for a construction system which structure is light and quick to install, in pieces of hardwood. As the school is settled in a leased land, the investment in new rooms would have to be dismountable for eventual relocation to another property. Thus, columns, beams, and roof structure are relocatable. Tiles, doors and windows too. The only items that are not possible to reuse are foundation (for obvious reasons) and walls. For the walls, a special character was reserved. 

© FERNANDO STAKUNS
© FERNANDO STAKUNS

As it is an associative school, in which parents participate actively, it was intended to create a construction activity that would give a sense of belonging to the group. The walls are built using the traditional hand mud technique. Between the main wooden structure, wooden slats were arranged. The mesh supports the “hand wipe”, clay compacted manually by parents and children in a playful and very symbolic activity. 

© FERNANDO STAKUNS
© FERNANDO STAKUNS

Specialists in rammed earth (Architects André Heise and Márcio Hoffmann - Taipal Construções em Terra) gave a practical training course to the community of Ecoara, and also to the construction workers. The idea is to spread the use of the technique, forgotten in its traditional version and still little used in its modern version, now with the proper technological controls of the mixture.

© FERNANDO STAKUNS
© FERNANDO STAKUNS

It is intended a wall with good thermal comfort, and that “breathes”. Possibly, the most interesting feature of the technique is the “returnability” of the material to the natural environment - the earth becomes earth again. For this, there is no addition of chemistry in this project (cement or water repellents). The roofing is in metal sandwich panel. The bottom face of the set is with perforated metal sheet, in order to allow sound absorption suitable for classrooms. The expectation of the project is that the school, both because of its hexagonal layout of rooms willing to create a central courtyard, and because of the type of construction can nurture the community beyond the classrooms.

© FERNANDO STAKUNS
© FERNANDO STAKUNS

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Valinhos, State of São Paulo, 13274-465, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ecoara Waldorf School / Shieh Arquitetos Associados" [Escola Waldorf Ecoara / Shieh Arquitetos Associados] 06 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945037/ecoara-waldorf-school-shieh-arquitetos-associados> ISSN 0719-8884
© FERNANDO STAKUNS

巴西华德福学校 / Shieh Arquitetos Associados

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.